Четвъртък, Октомври 01, 2020

eeg epilepsiaСамо 11 000 деца с някакво увреждане в страната ходят на училище. Тези данни представи на пресконференция днес председателката на Асоциацията на родители на деца с епилепсия АРДЕ Веска Събева. Повод за срещата с медиите бе днешният Световен ден за информиране на хората за епилепсията и подкрепа на страдащите от това заболяване. По думите на Събева децата с епилепсия у нас са сред най-онеправданите, много от тях не посещават училище, защото не са желани, а стигмата и предразсъдъците в обществото спрямо семействата им са изключително силни.

Според председателката на АРДЕ при едно изследване, проведено наскоро е било установена, че учителите у нас се чувстват абсолютно неподготвени, за да се справят с епилептичен пристъп на дете по време на учебен час.

„Учителите заявиха желание да бъдат обучени как да реагират при епилептичен пристъп на детето, как да поставят лекарство. В рамките на проекта обиколихме 36 училища във Велико Търново, Монтана, Мездра, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен и други градове. Според мен от там трябва да се започне в работата по преодоляване на проблемите, защото липсата на такива умения на учителите естествено спира приема на деца с епилепсия в училищата. Учителите не се чувстват сигурни и спокойни, когато имат такова дете в класа си. Страхът е огромен“, каза Веска Събева.

Според Милена Маринова, психолог, участвал в проучване децата с епилепсия все още масово не ходят на училище, но освен това не участват в екскурзии и други мероприятия. Причината е основно в липсата на информация, тъй като нито връстниците им, нито учителите и училищния персонал не познават заболяването и не знаят как да реагират при пристъп.

Твърде малко са и младите хора с тази диагноза, които могат да си намерят работа, стана ясно още на пресконференцията днес. Според Веска Събева единственият добър пример е Националната програма за трудова заетост за хора с епилепсия. Работодателите обаче отказват да отворят вратите си за тях и нямат желание да ги наемат на работа, а това е сигурна предпоставка за социалната им изолация, допълни председателката на АРДЕ.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up