Петък, Май 29, 2020

asthmaМладите хора са изложени на по-висок риск от пристъп на стма, отколкото хората от всяка друга възрастова група, живееща с това заболяване.
Констатациите идват от проучване на повече от 10 000 души с астма, които също така установяват, че младите хора два пъти по-често, отколкото хората над 60 години се нуждаят от спешна помощ във връзка с астматични пристъпи.
27-годишната Ейми Пей от Кардиф казва, че е била спокойна за астмата си. „Хората не осъзнават, че астмата може да бъде убиец, дори когато сте млад.”
- Не съм приемал сериозно астмата си - прескачах дозите от инхалатора ми и не мислех за последствията.
"Когато започнах да се събуждам през нощта, усещайки задух и кашлица, не осъзнавах, че това са знаци, че астмата ми се влошава. В крайна сметка дори не можех да ходя по улицата, без да спра да си поеме дъх.


Разбрах, че нередовното лечение може да ме постави в сериозна опасност.
-Сега приемам превантивно инхалатор, както ми е предписано и знам какво да правя, ако симптомите ми се влошават. Никога няма да забравя какво е да се бори да дишам - няма да подценя астмата си отново. Искам другите хора от моята възраст да приемат сериозно астмата си. Това може да спаси живота им.

 

Според проучването на астмата във Великобритания, което включва 751 пациенти на възраст между 18 и 29 години, две трети (67%) от тях заявяват, че не получават медицинска грижа за астмата си, повече от която и да е друга възрастова група. Основната грижа включва наличието на писмен план за действие за астма, годишен преглед и проверка на инхалаторната техника.
Повече от една четвърт (28%) от младите хора в проучването заявяват, че не са посещавали лекар за преглед по повод на астмата.
Повече от един на всеки 10% (12%) казват, че техният общопрактикуващ лекар е прекалено зает и те не могли да си запазят час за преглед.
Повече от половината (57%) заявяват, че не са получили покана или напомняне, че е трябвало да се явят за профилактичен преглед.
Д-р Саманта Уокър, директор на изследователската и политическа политика на Asthma UK, заявява: „Лекарите трябва да се уверят, че са дали на всички пациенти с астма насоки и указания за необходимите основни грижи, които болните с астма от всички възрасти трябва да полагат и да носят отговорност за собственото си здраве, в това число и като посещават лекаря си и изпълняват назначенията му и предписаните лекарства. "

Проф. Хелън Стоукс-Лампард, председател на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари, казва: „Астмата никога не трябва да се подценява, тъй като това е сериозно състояние, което може да създаде опасност за живота във всяка възрастова група.
"Ние наистина съчувстваме на по-младите ни пациенти, които трудно намират време да се срещнат с лекар, но ние работим по-усилено от всякога и проемаме повече пациенти от всякога. За съжаление имаме хроничен недостиг на семейни лекари в цялата страна, защото инвестициите в нашата услуга не е в крак с търсенето и има граница, над която вече не можем да гарантираме безопасното обслужване.
„Общопрактикуващите лекари и екипите ни са добре обучени да управляват астмата в партньорство с нашите пациенти, включително идентифициране на симптомите, правилно предписване и наблюдение на лечението.
„Ние насърчаваме използването на лични планове за действие за пациентите с астма и имаме за цел да работим особено с пациентите с висок риск, за да сме сигурни, че са преминали редовни прегледи.
Жизнено важно е пациентите да разберат смисъла и логиката на собственото си лечение, как да използват правилно оборудването, като например инхалатори, а общопрактикуващите лекари да предприемат всяка стъпка, за да насърчат пациентите от всички възрасти да се чувстват по-уверени за ефективно управление на тяхното състояние. "
Източник: BBC News

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up