Неделя, Януари 24, 2021
Отрицателен резултат от теста не гарантира, че нямате коронавирус

Може да минат дни след инфектирането, преди новата инфекция да даде положителен тест за Covid-19.
"Знаем, че инкубационният период за Covid-19 е до 14 дни и в този период тестът ви може да е отрицателен и да нямате симптоми", казва лекарят по спешна медицина д-р Leana Wen. "В това време може да предадете вируса на други." Ако съм се заразил вчера, ще покаже ли теста това днес?

Вероятно не. Проучване в медицинското списание Annals of Internal Medicine изследва фалшиво отрицателни резултати от тестове на хора, които всъщност са имали Covid-19.
Проучването показва, че първите четири дни след инфектирането, преди да са се появили симптомите на заболяване, вероятността да се получи фалшиво отрицателен резултат от теста е почти 100%.
В деня, в който хората започват да проявяват симптоми, средният процент на фалшиво отрицателните резултати спада до 38%. Три дни след началото на симптомите, фалшиво отрицателните резултати спадат до 20%.
„Вирусът просто се нуждае от време, за да се размножи в тялото ви до нива, които можем да засечем с теста“, каза Justin Lessler, автор на изследването и доцент по епидемиология в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
„Можете да се заразите само с няколко вирусни частици, но те няма да бъдат откриваеми, докато не успеят да се размножат до нива, които да бъдат открити“, казва той пред CNN.
И така, колко дни трябва да чака човек след възможно излагане на вируса, за да се тества?
"Няма твърдо правило, но доказателствата предполагат, че тестването преди третия ден след контакт с болни не е от голяма полза", каза Lessler.

Мога ли да бъда заразен за другите, ако съм с отрицателен тест?
Абсолютно. "Хората си мислят, че ако имат отрицателен тест са „излезли от гората“, но не са", казва д-р Rochelle Walensky,, шеф на отдела по инфекциозни болести в Massachusetts General Hospital.
За хората, които се разболяват от Covid-19, появата на симптомите може да стане след две седмици, но средното време е около пет дни, казва Walensky. "Обикновено се смята, че си най-заразен двата дни преди този ден и до два дни след това", казва тя.
Една от причините този вирус да се разпространява толкова лесно е, че хората могат да бъдат заразни без никакви симптоми. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че 40% от инфекциите са безсимптомни и 50% от предаванията се случват преди да започнат симптомите.
"Това беше ахилесовата пета. Беше сред най-големите предизвикателства и беше неочаквано, защото другите коронавируси не се държат така", казва Walensky. „Причината, поради която успяхме да контролираме огнището на ТОРС толкова бързо и това не се превърна в пандемия, въпреки че имаше много смъртни случаи е, че хората не предават вируса, докато не получат симптоми."

Има ли значение вида на теста на Covid-19?
Има два основни типа диагностични тестове, които се опитват да открият дали имате активна коронавирусна инфекция:
Молекулярните тестове ( като PCR), търсят генетичния материал на вируса. При повечето от тези тестове се взема материал с тампони от носа или гърлото, въпреки че някои могат да се направят с помощта на слюнка, съобщава Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
"Този тест обикновено е много точен и обикновено не е необходимо да се повтаря", казва FDA.
Недостатъкът на молекулярното тестване е, че резултатите могат да отнемат известно време - от същия ден до една седмица след тестването.
"За хората, които показват симптоми проучванията показват, че точността на молекулярния тест за установяване на положителен случай се увеличава с всеки ден след експозицията", казва Pia MacDonald, епидемиолог в изследователския институт RTI International.
За заразените хора, които нямат симптоми, степента на точност е по-малко ясна, каза тя. "Проучванията за ефективност на молекулярните тестове върху асимптоматични хора са много ограничени."
Тестовете за антиген често са известни като бързи тестове (въпреки че някои молекулярни тестове също са бързи).
Антигенните тестове не търсят генетичния материал на вируса, както правят молекулярните тестове. Вместо това, те търсят специфични протеини на повърхността на вируса.
Добрата новина е, че можете да получите резултати от теста за антиген за по-малко от час. Лошата новина е, че е по-вероятно да получите фалшиво отрицателен резултат с бърз тест за антиген.
"Положителните резултати обикновено са много точни, но при отрицателни резултати може да се наложи те да бъдат потвърдени с молекулярен тест", казват от FDA.
"Антигенните тестове са по-склонни да пропуснат активна коронавирусна инфекция в сравнение с молекулярните тестове."
Това може да помогне да се обясни отчасти неотдавнашното разпространение на Covid-19 в Белия дом. Служителите в Белия дом са използвали бързи антигенни тестове, които обикновено имат по-висок процент на фалшиви отрицателни резултати, отколкото молекулярните тестове.
Независимо от типа диагностичен тест, който използвате, обикновено е по-вероятно да получите фалшиво отрицателен, отколкото фалшиво положителен резултат.
"Ако молекулярният тест е положителен, това е точно отражение на заразения човек", каза Макдоналд. "Ако е отрицателно е по-малко надеждно е, че човекът наистина не е заразен. Същото важи и за антигенните тестове."

И така, какво трябва да направя, ако искам да се видя с приятели или роднини?
Ако настоявате да видите с близки, които не живеят с вас и се страхувате да не ги заразите, най-добре е да се поставите предварително под карантина за 14 дни, казва Walensky. "Ако направите това правилно, нямате нужда от тест", казва тя. "Това е може би най-сигурният начин да ги предпазим."
Поставянето под карантина означава да останете вкъщи. Това не означава, че можете да изпълнявате поръчки. „Хранителният магазин“ и „карантината“ не принадлежат към едно и също изречение“, каза Walensky.
Леслер се съгласи, че поставянето под карантина е най-доброто решение.
„Ако посещавате възрастен член на семейството и имате разумен риск да бъдете инфектирани, няма заместител на 14-дневна карантина“, каза Lessler.
"Най-малкото бих изчакал 10 дни (под карантина) и ще имам отрицателен тест", казва той.
„Ако посещавате по-млад, здрав член на семейството и имате малък шанс да бъдете изложени преди или по време на пътуване, тогава 5 или 7 дни (под карантина) плюс отрицателен тест вероятно много намалява риска, макар че няма гаранция за безопасност.“
Какво трябва да направя след отрицателно тестване?
Важно е строго да се поставя карантина не само преди теста Covid-19, но и след теста. „Определено трябва да останете в карантина, докато чакате резултатите от теста и да сте сигурни, че всички, с които се събирате, са в ситуация като вашата по отношение на инфекцията“, казва Lessler. Вече има случаи на разпространение на коронавирус в семейства само дни след като човек е бил с отрицателен тест, каза д-р Michael St. Louis, член на екипа за обществено здраве на Центъра за контрол и превенция на заразните болести.
Източник: cnn.com, със съкращения

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up