Вторник, Януари 26, 2021
Над 90% ефективност на ваксината срещу COVID-19 обявиха от Pfizer

Експерименталната ваксина на Pfizer срещу COVID-19 епоказала над 90% ефективност в предотвратяване заразяването с новия коронавирус, съобщиха от компанията, цитирани от Dnevnik.bg. Заключението се основава на данни от голямо проучване, а първите коментари са, че това е голяма победа в битката с COVID-19, отнел живота на над 1 млн. души по света и парализирал нормалния живот и икономиките.

 

Разработката е съвместно с германския партньор BioNTech SE и е първата, показала успех в мащабно клинично изпитание на ваксина. Досега не сме открили сериозни странични ефекти и последици за безопасността, казват двете компании. По-късно този месец те ще поискат лицензиране от американския фармацевтичен регулатор.

Дори ваксината на Pfizer/BioNTech да бъде одобрена, остават въпроси за това колко продължителен имунитет ще създаде. Конкуренцията и разнообразието от ваксини може да дадат отговори.

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството", заяви Албърт Бурла, президент и изпълнителен директор на Pfizer . "Наближаваме много важния момент в програмата ни за разработване на ваксина в момент, когато светът най-много се нуждае от нея, броят на заразени поставя нови рекорди, болниците наближават запълване на капацитета си и икономиките опитват отново да се отворят", се казва още в официалното съобщение, цитирано от "Ройтерс".

В него се посочва, че разрешението в САЩ ще е за ваксиниране на хората между 16 и 85 години. Такова разрешение се издава, ако се съберат данни в поне 2-месечно изпитание и от около половината от включените 44 хиляди участници. Очаква се те да са налични в края на ноември. Food and Drug Administration в САЩ е поставила праг от 50% ефективност за одобряване на ваксина за коронавируса.

Компанията казва, че предварителният анализ е проведен сред 94 доброволци, на които ваксината е приложена под формата на две дози в рамките на 3 седмици. Не се съобщава колко от ваксинираните са се разболели, но твърдението за над 90% ефективност би трябвало да означава, че те не са повече от 8 души. За да докаже убедително ефективността на защита, Pfizer ще продължи тестовете, докато има 164 случая на заразени сред участниците. Грубер казва, че това може да се случи в началото на декември.

Съобщението на компанията трябва тепърва да бъде публикувано в медицинско списание и проверено за потвърждение от други специалисти. Pfizer казва, че публикацията ще бъде направена, когато приключи целият тест.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up