Събота, Януари 16, 2021
Кръвен тест може да открие рак 5 години преди първите симптоми

Учените работят върху кръвен тест, който може да улови пет често срещани ракови заболявания по-рано от сегашните методи. Кръвният тест, който все още е експериментален, търси определени генетични „подписи“, свързани с тумори. Изследователите установили, че той може да открие пет вида рак - на дебелото черво, на хранопровода, на черния дроб, на белите дробове и на стомаха - до четири години по-рано в сравнение с рутинните медицински грижи.

 Необходими са повече изследвания, за да се потвърди точността на теста, но първоначалните резултати "дават надежда", казва изследователят Kun Zhang, професор по биоинженерство в Калифорнийския университет в Сан Диего и съосновател на фирмата Singlera Genomics, която разработва кръвен тест. Според него, наличието на "удобен и бърз" кръвен тест, който може да улови рак по-рано, може да даде на хората повече възможности за лечение и се надяваме да подобри шансовете им за оцеляване.

Всъщност такъв тест е пословичният „свещен граал“ в изследванията на рака, каза д-р William Cance, главен медицински и научен директор на Американското общество по рака.
Проучвани са много експериментални кръвни изследвания, които са в процес на разработване, но новото проучване, казва Cance, е „важна стъпка напред“.
„Този ​​тест има една от най-високите нива на чувствителност, за която се съобщава, и може да го направи с относително малка кръвна проба“, казва той.

Чувствителността се отнася до способността на теста да открие всички хора с рак. В това проучване кръвният тест е имал степен на чувствителност около 95% при хора без симптоми на рак.

И Zhang, и Cance подчертават, че предстои дълъг път.
Като следваща стъпка, резултатите от теста трябва да бъдат валидирани в допълнителни проучвателни групи. И в крайна сметка, казва Zhang, всеки кръвен тест за скрининг на рак трябва да бъде доказан в клинично изпитване.
Концепцията за използване на кръвен тест за откриване на ранен стадий на рак се основава на прост факт: Туморните клетки редовно отделят частици от своята ДНК в кръвта на човек. Затруднение обаче е, че ДНК присъства в много малки количества - особено когато туморите са малки. Това може да затрудни откриването им, според Zhang.
Кръвният тест, разработен от неговия екип, не търси ДНК, а химически промени в ДНК, които се наричат метилиране. Метилирането обикновено показва кои гени са „включени“ или „изключени“, обяснява Cance. Ненормалните модели на метилиране могат да сигнализират за наличието на рак.

За да прецени ефективността на теста, екипът на Zhang използва кръвни проби от 605 души, които са били част от дългосрочно клинично проучване. Всички са били здрави и без симптоми на рак. През следващите четири години 191 от тях са диагностицирани с рак на дебелото черво, на хранопровода, на черния дроб, на белия дроб или стомаха.
Като цяло кръвният тест открива рак при 95% от тези индивиди - до четири години преди реалната им диагноза.
"В кръвта им вече има „подписи“, които показват, че имат рак". Точността варира в зависимост от типа рак, добави той. Тестът обхваща всички случаи на рак на черния дроб например и 91% от рак на хранопровода. Общата честота на фалшиво положителните резултати е около 5%.

В идеалния случай "искате фалшиво положителен процент възможно най-близо до нула“, казва Cance. Това ограничава сложните сценарии, при които, например, кръвен тест казва, че ракът е налице, но последваща мамография не показва тумор - оставяйки съмнение и несигурност за това кое е вярното.

Настоящият тест показва само дали е налице някой от петте локализации на ракови заболявания, а не от кой тип са. По-нататъшното усъвършенстване, казва Zhang, може да позволи тестването да бъде по-точно за местоположението на тумора.

Но всеки бъдещ кръвен тест, казва Cance, би бил само първоначален скрининг и ще трябва да бъде последван от по-обширни тестове, за да се получи точна диагноза. По-ранната диагноза на рак не означава непременно по-добри шансове за оцеляване, но петте рака, открити от този тест, са лечими, когато бъдат открити по-рано.

Източник: HealthDay, Amy Norton

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up