Неделя, Август 09, 2020
Алпака помага на шведски учени в проект за Covid-ваксина

Учени в Швеция се надяват алпаката Тайсън да им помогне да разработят ваксина срещу новия коронавирус, пише БТА.

След като инжектирали Тайсън с вирусни протеини в Германия, учените от института "Каролинска" са изолирали миниатюрни антитела, наречени нанотела от кръвта му, които се свързват със същата част от вируса, като човешките и могат да блокират инфекцията, посочва Ройтерс.

 

Учените се надяват, че това може да е основата на лечение срещу Covid-19 или на евентуална ваксина, макар и работата още да е в много начален етап.

Ламите и другите животни от семейството на камилите, както и акулите, произвеждат нанотела, които са много по-малки от антителата. Затова с тях се работи по-лесно.

Ваксината обаче още е в далечна перспектива. Предстоят изследвания ин виво, може би с мишки или хамстери, а каква ще е следващата стъпка учените още не могат да кажат.

"Знаем, че тези антитела са насочени към същата част от вируса, която е важна", обяснява ръководителят на екипа Джералд Макинърни, като допълва:

„По принцип би трябвало да сработи и при хората, но това е много сложна система".

Що се отнася до Тайсън, той е свършил работата си. Вече е на 12 години и сигурно ще го пенсионират и ще живее във фермата си в Германия.

.Източник: БНР

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up