Понеделник, Ноември 30, 2020
Какво електронно здравеопазване, какви пет лева?

Министерството на здравеопазването отложи с още две години въвеждането на адаптиран вариант на Австралийската класификация на медицинските процедури.
През 2011 година, България купува лиценза и правата на ползване на Австралийската кодираща система AR-DRG, ведно с лицензни права за софтуер. За разлика от МКБ, тя се основава на групиране на данни на диагнози и процедури. Целта на покупката е цялостна смяна на системата за кодиране и въвеждане Австралийската кодираща система.

След като е закупена, Австралийската система, Националният център по обществено здраве и анализи прави превод на всички процедури и медицински интервевнции, изготвя таблици с кодове, азбучен индекс на процедурите и ръководство на потребителя. Преведени са общо над 1500 страници с документи. Направена е и трансферираща таблица на кодовете за процедури от МКБ-9 КМ към AR-DRG. Проведени са курсове за обучение по кодиране на процедури в AR-DRG на служители от всички болници. 
Новата кодираща система е публикувана за обществено обсъждане. През септември 2014 година е обнародвано изменение на Наредба 42, в което се определя срок за въвеждане на новата кодираща система 1.01.2015 година.
Следва ново изменение в Наредба 42, с което срока за въвеждане е определен на 1.01.2016 година. 
Следва ново изменение в Наредба 42, с което срока за въвеждане е определен на 1.01.2017 година. 
Следва ново изменение в Наредба 42, с което срока за въвеждане е определен на 1.01.2018 година. 
Следва ново изменение в Наредба 42, с което срока за въвеждане е определен на 1.01.2019 година. 
Следва ново изменение в Наредба 42, с което срока за въвеждане е определен на 1.01.2020 година. 
С последното изменение, чието обществено обсъждане приключи миналата седмица срокът за влизането в сила на Австралийската класификация на медицинските процедури е отложен за 1.01.2022 година.
Тогава ще се навършат точно 7 години от първоначално определения срок за въвеждане на системата през 2014 година, а догодина се навършват и 10 години от датата на закупуването на системата.

Сега си представете, че това се случва, в която и да е частна фирма, която вместо за три години, въвежда нов технологичен процес за 11, при това не е ясно дали и тогава ще бъде въведен. Такава фирма отдавна щеше да е фалирала и изхвърлена от пазара, а експертите ѝ щяха да си търсят друго поприще. В условията на монопол, обаче това не важи, при това освен, че можеш да си правиш каквото искаш, го правиш с парите на другите.
Та щели сме да правим електронно здравеопазване. Моля? Че ние едни кодове не можем да въведем десет години! Какво електронно здравеопазване, какви пет лева? И кой ще го направи? Друг държавен монополист - Информационно обслужване АД. Я разгледайте Търговския регистър и пак си помислете! На тия и звънеца на апартамента не бих дал да ми направят. Обаче те не са виновни. Виновни сте вие, за това, че не сте дисциплинирани и не се радвате достатъчно на влстта.
Д-р С. Кацаров

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 6 месеца
    Въпросът е какво значи електронно здравеопазване .Това да ползвам толкова здравни услуги за колкото съм си платил без да доплащам по разни ценоразписи ,които у нас са законни и въобще какво покрива нашето здравеопазване съобразно нашите вноски и да следя колко съм похарчил за здравеопазване и колко ми остава .У нас са въведени някакви вноски и тези които плащат минимума получават и това ,което тези които плащат максимума за здравното осигуряване е това не го разбирам
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up