Петък, Януари 15, 2021
COVID-19 причинява поне 10 пъти повече смъртни случаи от сезонния грип

COVID-19 причинява поне 10 пъти повече смъртни случаи от типичния сезонен грип, според авторите на анализ, публикуван в четвъртък от JAMA (Journal of American Medical Association) Internal Medicine.
Използвайки статистически данни от Worldometer.info, за да направят свое проучване, изследователите отбелязват, че болестта, причинена от новия коронавирус, SARS-CoV-2, е причинила 15 455 смъртни случая в Съединените щати през седмицата, завършваща на 21 април и 14 478, една седмица по-рано.

През седмица, типична за зимния сезон в САЩ, грипът причинява смъртта от 350 до 1600 американци, показват данните на Американския център за контрол и превенция на заболяванията(CDC) за периода от 2015 до 2018 година.
Големите различия във въздействието на двата вируса трябва да предупредят американците за сериозността на COVID-19 и да послужат за формирането на отговор на общественото здравеопазване на продължаващата пандемия, казват експертите.
„За съжаление, разликата между 0,1 процента - смъртността от грип - и 1 процента - смъртността от COVID-19 - означава малко за широката общественост, но когато кажете, че 100 000 души ще умрат от грип в сравнение с 1 милиона души от COVID-19, тогава хората започват да забелязват", каза за United press international Кевин С. Харод, специалист по инфекциозни болести в Университета на Алабама в Бирмингам. Харод не е участвал в анализа на JAMA, който е проведен от изследователи от Harvard University и Emory University.
Средно 50 000 души в САЩ умират от грип годишно, според оценките на CDC. През изминалата зима около 35 милиона американци са имали грип, а по-малко от 30 000 от тях са починали, съобщава CDC.
Само малка част от всички случаи на сезонен вирус се потвърждават чрез лабораторни анализи, което означава, че броят е приблизителен. Агенцията използва математически модел за оценка на броя на заболелите от грип хора, посещенията на лекар по причини, свързани с грип, хоспитализации, свързани с вируса, смъртните случаи, които причинява и влиянието на ваксинацията срещу грип върху тези числа.
За сравнение, последните данни от университета Джон Хопкинс сочат, че до четвъртък близо 1,4 милиона американци са се заразили от новия коронавирус, а близо 86 000 са починали. Данните на Джон Хопкинс се основават на отчитане на потвърдени случаи на COVID-19 и смъртни случаи, приписвани на болестта от държавните регионални здравни служби в цялата страна.

Много официални лица, обаче обаче продължават да оприличават въздействието на COVID-19 с това на сезонния грип, пишат авторите на новия анализ. За седмицата, приключваща на 21 април, те са изчислили, че смъртността от COVID-19 е била от 9,5 пъти до 44,1 пъти по-висока от пиковата седмица на изчислената смърт от грип през последните седем зимни сезона в Съединените щати. За седмицата, приключваща на 11 април, изследователите откриха, че броят на смъртните случаи от COVID-19, съобщени на CDC, е 14,4 пъти по-висок от смъртните случаи, свързани с грипа, отчетени по време на „очевидната пикова седмица“ на грипния сезон 2019-20 - седмица, завършваща на 29 февруари.
Тъй като CDC продължава да преразглежда своите оценки на COVID-19, за да регистрира и забавянето в отчитането, съотношението на смъртността от COVID-19 към смъртните случаи от грип „вероятно ще се увеличи“ казват изследователите.
„Видимата съпоставимост на смъртните случаи от COVID-19 и от сезонен грип не съответства на условията на фронтовата линия, особено в някои горещи зони на пандемията, където апаратите за командно дишане не достигат и много болници са принудени да разширят дейността си“, пишат авторите.
"Такова търсене на болнични ресурси, както по време на кризата COVID-19 не е имало преди в САЩ, дори и през най-лошите сезони на грипа", продължават те. "Въпреки това, официални лица продължават да приравняват смъртността от сезонния грип и смъртността от SARS-CoV-2, често в опит да сведат до минимум ефектите от разгръщащата се пандемия."
Източник: UPI.com

Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up