Неделя, Януари 24, 2021
Две предупреждения за бързите тестове

Надеждите, че тестовете за коронавирусни антитела могат да помогнат на Обединеното кралство да прекрати блокирането, бяха разколебани, след като Световната здравна организация постави въпроса, дали същите дават гаранция за имунитет.

Обединеното кралство е поставило тестовете за антитела - които проверяват дали някой е имал Covid-19 - в центъра на евентуалния план за връщане към работа и за рестартиране на нормалния живот. Експертите обаче казаха, че може би не могат на базата за тези тестове да докажат със сигурност, че човек е защитен от реинфекция.
Правителството вече е платило три и половина милиона теста за антитела, но все още не е намерило такъв, който да е достатъчно надежден за тази цел и подчертава, че няма да одобри използването на който и да е тест, докато не може да бъде сигурно, че неговите резултати могат да бъдат напълно приложими.

Професор Джон Нютон заяви, че хората не трябва да купува неодобрени тестове на антитела, докато не бъде одобрен официално работен тест. "Ние ежедневно разработваме нови възможности и съм сигурен, че скоро ще направи пробив", каза той за усилията за разработване на валиден серологичен тест, който измерва нивата на антитела в кръвната плазма.
"Дотогава, моля не купувайте и не правете никакви неодобрени тестове. Те може да не са подходящи за вас, информацията да бъде интерпретирана неправилно и това да постави вас, вашето семейство или други хора под риск."
Той добавя: "Веднага щом намерим теста, който подходящ за нашата цел, ще бъдем в състояние да го разгърнем в цялата страна, като тест за връщане на работа."

Изказвайки се в Женева, д-р Мария ван Керхове от Световната здравна организация постави под съмнение ползата от бързите серологични тестове, поради липса на доказателства за имунитета срещу коронавирус.
Тя каза: "Има много страни, които предлагат да се използват бързи диагностични серологични тестове, за да могат да служат, като мерило за наличие на имунитет. "В момента нямаме доказателства, че използването на серологичен тест може да докаже, че човек има имунитет или е защитен от реинфекция." Тя добави: "Тези тестове за антитела могат да показват наличие на антитела, но това че някой има антитела не означава, че е имунизиран."

Д-р ван Керхове заяви, че е добре, че се разработват толкова много тестове, но "трябва да гарантираме, че те са валидирани, така че да знаем какво ни показват, дали наистина мерят, това което ни казват, че измерват."
Първият проблем с тестовете за антитела е, че няма такива, които работят количествено, по скала, но дори и да има пак съществуват потенциални проблеми.
Няма гаранции, че ако имате антитела срещу коронавируса, сте напълно имунизирани. А дори, ако антителата ви предпазват от разболяване, тогава може пак да сте в състояние да предадете вируса на други.
Това е проблемът с вирус, който съществува само от няколко месеца и все още има твърде много неща, които не разбираме.
Основната функция на тестването на антитела обаче е да се установи, колко хора наистина са заразени с вируса.

Нейният колега д-р Майкъл Райън заяви, че тестването на антитела също повдига етични въпроси.
"Човек, който знае, че е серопозитивен и е защитен, може да попадне в ситуация, в която може да бъде изложен на вируса и в действителност да се окаже податлив на болестта", каза той.
Обединеното кралство обяви 847 нови смъртни случаи, свързани с коронавирус в болниците, в последните си данни в петък, като общият им брой е 14 576.

Източник: BBCNews

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up