Петък, Януари 15, 2021
Как тестовете за антитела помагат на борбата с COVID-19?

Миналия четвъртък Агенцията по храните и лекарствата (FDA) одобри първия тест в САЩ за антитела за COVID-19.
Много академични лаборатории и медицински компании разработват кръвни тестове, за да помогнат да се идентифицират хора, които са се заразили с SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19.

Тези тестове потенциално биха могли да идентифицират хората с имунитет към вируса. Това би позволило на медиците на първа линия и на останалите служители и работници, които вече не са изложени на риск, да се върнат по-скоро на работа.

Какво е тест за "имунитет"?
Има два основни типа тестове за COVID-19.
Тестването с полимеразна верижна реакция (PCR) търси наличието на генетичния материал на вируса (РНК) върху проби взети с тампони от носа или гърлото. Тези тестове могат да покажат дали някой има активна инфекция.
Другият вид е серологично изследване. Този вид кръвен тест търси наличието на антитела, произведени от имунната система срещу SARS-CoV-2.
Антителата помагат на организма да се бори с инфекция и са специфични за всеки вирус, бактерия или друг патоген.
„Ако серологичният тест покаже, че има антитела за COVID-19, това означава, че човек е имал инфекцията в миналото“, казва д-р Хуан Дюм, лекар по детски инфекциозни заболявания в Джон Хопкинс. „Тези антитела могат да присъстват при някой, който е бил заразен, но никога дори не е имал никакви симптоми“, добави той.
Хората с отслабена имунна система обаче може да не произведат тези антитела правилно.
След предаването може да отнеме няколко дни на организма, за да произведе антитела срещу вируса. Това прави серологичните тестове по-малко полезни от тестовете за вирусна РНК за диагностициране на човек с COVID-19. Но антителата могат да издържат дълго време в тялото, което ги прави идеални за идентифициране дали някой някога се е заразил с вируса - дори и преди седмици.

Колко дълго трае имунитетът?
Серологичните тестове са наречени „тестове за имунитет“, защото на теория човек, който се е възстановил от COVID-19, би бил имунизиран срещу вируса.
Стивън Елидж, доктор по медицина, изследовател от Медицинския институт Хауърд Хюз в Бригам и Медицинския департамент в Харвард казва, че ако някой даде положителен тест за антитела към вируса и не е със симптоми на заболяване, вероятно се е заразил с вируса преди и успешно е преболедувал. „При тези обстоятелства те са имунизирани срещу настоящата версия на вируса“, ​​казва той.
Тъй като обаче SARS-CoV-2 е нов, остават много въпроси.
Колко дълго ще продължи този имунитет? Хората, които са имали леки или никакви симптоми, получават ли същата защита? Ще мутира ли вирусът, за да преодолее имунитета на организма?
Изследователите започват да намират някои отговори, но много от тях може да останат известни с месеци или години.
В едно малко проучване учените предадоха вируса на маймуни от вида Макак и им позволиха да се възстановят. След 28 дни отново изложили маймуните на вируса. Маймуните бяха имунизирани. Но тъй като това е краткосрочно проучване, то не показва колко дълго трае тази защита.
Други учени разглеждат хора, които са се възстановили от SARS през 2003 г. Коронавирусът, който причинява това заболяване, е подобен на този, който причинява COVID-19.
Ако тези хора все още имат антитела срещу вируса на SARS, това може да показва как хората ще реагират на новия коронавирус.
„Това ще ни даде представа дали имунният отговор на настоящия вирус може да е дълготраен, от порядъка на години“, каза доктор Сумит Чанда, директор на Програмата за имунитет и патогенеза в Станфорд.
Има и шанс вирусът да мутира и да преодолее защитата на организма. Само времето ще покаже дали това ще се случи, но засега вирусът изглежда мутира бавно.
В момента експертите подозират, че хората, които се възстановяват от COVID-19, ще имат защита срещу вируса поне за кратко време.
Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, казва, че те ще имат „някаква степен на устойчив имунитет“, вероятно няколко години.

Кога тестването ще бъде широко достъпно?
FDA облекчи правилата си през февруари за тези видове тестове, които би трябвало да ускори регистрацията им, но компаниите все още трябва да покажат, че тестовете са точни.
На 1 април агенцията одобри първия тест за антитела за употреба в Съединените щати, направен от Cellex. Тестът търси антитела в капка кръв взета от пръста на човек. Той дава резултати за около 15 минути. Fierce Biotech съобщи, че тестът ще бъде достъпен по лекарско предписание, въпреки че няма индикация колко бързо ще бъдат въведени.
Както при други серологични тестове, които се разработват, наличието на антитела срещу вируса не е гаранция за имунитет.
Освен тях, много групи вече работят върху серологични тестове за COVID-19. Изследователи от Медицинското училище в Икан разработиха един от първите в страната. Учените от калифорнийския университет в Сан Франциско също са разработили тест и очакват да започнат да го използват тази седмица, въпреки че той няма да бъде достъпен за широката публика.

Други държави, включително Обединеното кралство и Германия, гледат на тези тестове като начин да се позволи на хората, които имат имунитет, да излязат от изолация, като „паспорт на имунитета“.

Възможно е да няма достатъчно тестове за всички в дадена страна, така че здравните работници, полицията и спешна помощ, вероятно ще бъдат първите, които ги използват.
Това би позволило на тези, които имат имунитет към вируса, да се върнат по-скоро на работа.

С настъпването на повече тестове обаче, серологичното тестване може да бъде начин други хора или дори цели региони на страната, да излязат от изолация по-рано.
Това трябва да бъде направено внимателно, за да се гарантира, че хората са се възстановили напълно от COVID-19 и вече не отделят вирусни частици.
Стивън Елидж препоръчва комбиниране на теста за антитела с вирусен РНК тест, който търси активна инфекция. "Ако човек има антитела и няма симптоми, той трябва да бъде тестван и за вирусни нуклеинови киселини", казва Elledge. "Ако те нямат вирус след седмица, трябва да им бъде позволено да отидат на работа.”
Източник: healthline.com

Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up