Сряда, Януари 27, 2021
Вирусът продължава да се отделя и след изчезване на симптомите

В ново проучване установява, че половината от пациентите, които са лекувани за лека инфекция COVID-19, все още имат коронавирус до осем дни след изчезването на симптомите.
Съобщението за това е публикувано онлайн в американското списание за респираторна медицина на American Thoracic Society.
В „Кинетика на времето за премахване на вируса и отпадане на симптомите при нова коронавирусна инфекция“, доктор Ликсин Ксие, доктор Локеш Шарма и съавтори докладват за изследване на 16 пациенти с COVID-19, които са били лекувани и освободени от болница в Пекин между 28 януари и 9 февруари 2020 г. Проучените пациенти имат средна възраст от 35,5 години.

Изследователите събират проби от тампони на гърлото, взети от всички пациенти в последователни дни и ги анализират. Пациентите са изписани от болницата след възстановяването и потвърждаването на отрицателния вирусен статус, чрез поне два последователни теста за верижна реакция на полимераза (PCR).

"Най-важната констатация от нашето проучване е, че половината от пациентите продължават да имат вируса, дори след изчезване на симптомите им", казва д-р Шарма от отдела по белодробна, критична грижа и медицина на съня на департамента по медицина, Yale School of Medicine. "По-тежките инфекции могат да имат дори по-дълги периоди."

Основните симптоми при тези пациенти включват температура, кашлица, болка в гърлото и затруднено дишане (задух). Пациентите са лекувани с различни лекарства.

Времето от инфекцията до появата на симптомите (инкубационен период) е пет дни сред всички, освен при един пациент. Средната продължителност на симптомите беше осем дни, докато продължителността на времето, в което от пациентите се изолират вируси след края на симптомите им, варира от един до осем дни. Двама пациенти са имали диабет и един е имал туберкулоза, но при нито един от тях това не е повлияло на времето на протичане на инфекцията COVID-19.

"Ако сте имали леки респираторни симптоми от COVID-19 и сте оставали вкъщи, за да не заразите хората, удължете карантината си за още две седмици след възстановяването, за да гарантирате, че не заразявате други хора", препоръча доктор Ликсин Ксие.

Авторите имаха специално съобщение за медицинската общност: „Пациентите със COVID-19 могат да бъдат инфекциозни дори след симптоматичното им възстановяване, така че лекувайте асимптомните / наскоро възстановените пациенти толкова внимателно, колкото симптоматичните пациенти“.

Изследователите подчертават, че всички тези пациенти са имали по-леки инфекции и са се възстановили от болестта и че проучването е разглеждало малък брой пациенти. Те отбелязаха, че не е ясно дали подобни резултати ще важат за по-уязвимите пациенти, като възрастните хора, тези с потисната имунна система и пациенти на имуносупресивни терапии.

„Необходими са допълнителни проучвания, за да се проучи дали откритият с PCR вирус е способен да се предава в по-късните етапи на COVID-19 инфекцията“, добави д-р Сие.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up