Четвъртък, Декември 03, 2020
В един италиански град показахме, че масово изследване може да изкорени коронавируса

Измина около един месец от началото на епидемията Covid-19 в Италия. С повече от 40 000 заразени към 19 март, Италия е най-засегнатата страна след Китай.

През последните две седмици обещаващо пилотно проучване тук даде резултати, които може да са поучителни за други страни, които се опитват да контролират коронавирус. Започвайки на 6 март, заедно с изследователи от университета в Падуа и Червения кръст, тествахме всички жители на Во, град с 3000 жители близо до Венеция - включително и тези, които не са имали симптоми. Това ни позволи да карантираме хората, преди те да покажат признаци на инфекция и да спрем по-нататъшното разпространение на коронавирус.

По този начин премахнахме коронавирус за по-малко от 14 дни.
Въпреки че смятаме, че е твърде късно да се приложи този подход в град като Милано, където инфекциите са извън контрол, все още може да има време да се направи това На други места, преди кризата да се задълбочи още повече: Правителството може да идентифицира и изолира клъстери , да постави под карантина всички засегнати, да проследи скорошните им контакти и да ги постави под карантина и изолация също - независимо дали са имали симптоми или не.

Експериментът е станал случайно. Италианските власти имаха силна емоционална реакция на новината за първата смърт в страната, която беше във Во. Целият град беше поставен в карантина и всеки жител беше тестван. Тестовете бяха обработени от нас в университета в Падуа. Стана ясно, че това е уникална епидемиологична обстановка и напарвихме предложение - да се затвори града и да проведе втори кръг тестове след девет дни.

В първия кръг на тестването 89 души дадоха положителни резултати. Във втория кръг броят им спадна до шест, които останаха в изолация. По този начин успяхме да изкореним коронавирус от Во, постигайки 100% процент на възстановяване за тези, които преди това са били заразени, докато не регистрираме повече случаи на предаване.

Направихме интересна констатация: по времето, когато беше диагностициран първият симптоматичен случай, значителна част от населението, около 3%, вече е била заразена, като повечето от тях бяха напълно безсимптомни. Нашето проучване установи ценен принцип: тестването на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, осигурява начин за контрол на тази пандемия.
Природата на тази криза означава, че определянето на структуриран отговор като този е от ключово значение, а широкото тестване е от решаващо значение за разкриване на точната картина на това колко хора са засегнати и каква всъщност е смъртността от вируса. В Италия ние се борим с разрастващото се увеличение на смъртността (броят на жертвите, разделен на броя на заразените хора), което е достигнало очевидна стойност от 8% - много по-висока от смъртността в Китай и много близка до тази през избухването на САРС през 2002-2003 г.
Този висок процент обаче е подвеждащ. След първите няколко дни от първоначалната епидемия случаите са класифицирани като всички, за които е установено, че са заразени от вируса. Но оттогава само очевидно симптоматичните субекти - тези, които се нуждаят от медицинска помощ, са тествани за вируса и по този начин са отчетени като случаи.

Решението да се тестват само онези, които са се представили за лечение на симптоми на вируса, е взето от големи италиански експерти по обществено здраве, очевидно в съответствие с предложенията на Световната здравна организация (СЗО). Следствието е, че хората, които не са поискали медицинска помощ, не са били тествани в Италия. Асимптомните или квазисимптомни лица представляват 70% от всички заразени с вируси хора и още по-лошо, неизвестна част от тях може да предаде вируса на други хора. Пълното тестване ще ни даде по-ясна представа колко хора всъщност имат вируса и колко хора го предават.

Ако беше отчетен фактът, че се тестват само онези, които имат признаци на инфекция, процентът на смъртността ще падне до повече от „нормални“ нива. Това се вижда от смъртността в региона Венето, която постоянно е около 2,5-3%, все още висока, но три пъти по-малка от тази в Ломбардия и Емилия-Романя.

Защо тази подчертана разлика? Венето е сравнимо с другите два северни региона по образование, общ начин на живот, личен доход и възраст на населението - всички фактори, особено последният, за които се смята, че влияят върху смъртността на COVID-19. Въпреки че нееднородното събиране на данни и други променливи могат да обяснят разликата, има един основен фактор, който вероятно играе роля. Във Венето вирусът беше по-активно търсен чрез тестване по програма, която включваше част от асимптомната популация. Официалните числа говорят за приблизително осем на всеки 100 души, тествани във Венето, срещу около половината и една трета от тях съответно в Ломбардия и Емила-Романя.
За съжаление би било почти невъзможно да се повтори този модел в голям град, поради броя на хората, които ще трябва да бъдат тествани. Нашите открития обаче изискват внимателно обмисляне от страна на политиците в областта на здравеопазването в Италия и по целия свят. Те са призив за изследователите да ликвидират вируса чрез обширни тестове, както на както на пациенти с оплаквания, така и на всички техни социални контакти - включително роднини, приятели и съседи. По този начин ние улавяме болестта, преди тя да има възможност да се разпространи - и най-важното - преди заразеният да има шанса неволно да я предаде на други хора.

При липса на специфични терапии или ваксина, карантината, дистанцирането и идентифицирането на асимптоматични носители остават единствените реални мерки за контрол на тази епидемия. Мъдро, макар и вероятно със закъснение, Световната здравна организация тъкмо тази седмица препоръча това, което открихме в нашите изследвания като най-добрата линия на защита: тестване, тестване, тестване.

• Андреа Крисанти - професор по микробиология в Университета в Падуа и Антонио Касоне бивш директор на отдела по инфекциозни заболявания в Италианския институт по здравеопазване
Източник: TheGardian.com

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up