Петък, Декември 04, 2020
Kръвен тест показва вероятността да получим инсулт

Изследване, ръководено от UCLA, установи, че нивата на шест протеина в кръвта могат да бъдат използвани за измерване на риска за човек да развие мозъчно-съдова болест. Заболяването е свързано и с повишен риск от множество форми на деменция, включително болестта на Алцхаймер или инсулт. 
Обикновено лекарите диагностицират мозъчно-съдова болест с магнитно-резонансово сканиране, след като човек вече е получил деменция

или е претърпял инсулт. Но и в много случаи на болестта, остават недиагностицирана поради леки симптоми, като проблеми с ходенето или паметта, които често могат да бъдат причислени към нормалното стареене.
В новото проучване д-р Джейсън Хинман, асистент на UCLA неврология и колегите му са се фокусирали върху шест протеина, свързани с възпалителния отговор на имунната система и съсредоточени върху молекула, наречена интерлевкин-18, или IL-18. Те са предположили, че възпалителните протеини, които увреждат мозъка, могат да бъдат открити в кръвния поток.
Изследователите измерват нивата на протеините в кръвта на 167 души, чиято средна възраст е била 76,4г. и които са били или в здраво състояние, или с леко когнитивно увреждане,
Хората, чиито ЯМР изследвания показват признаци на мозъчно-съдова болест, имат значително по-високи нива на шестте кръвни протеина, откриват изследователите. Ако човек има по-високи от средните нива на шестте възпалителни протеина, има два пъти по-голяма вероятност да има признаци мозъчно-съдово заболяване при ЯМР сканиране и с 10% по-голяма вероятност за много ранни признаци на увреждане на бялото вещество. Освен това, за всеки рисков фактор, който човек е имал - като високо кръвно налягане , диабет или предишен инсулт - нивата на възпалителния протеин в кръвта му са били два пъти по-високи средно.
За да потвърди резултатите, екипът извърши кръвния тест в група с много по-висок риск за мозъчно-съдово заболяване: 131 души, посетили спешно отделение по здравеопазване на UCLA с признаци на инсулт. За пореден път резултатите от кръвния тест са свързани с промените на бялото вещество в мозъка, които са открити чрез ЯМР.
При изследванията с ЯМР промените в бялото вещество на мозъка , причинени от мозъчно-съдова болест, обикновено се категоризират само в общи термини - като леки, умерени или тежки. Кръвният тест е крачка напред, казва д-р Хинман, защото осигурява по-количествена скала за оценка на заболяването. Това означава, че кръвният тест може да се използва за проследяване на прогресията на заболяването. " В теста кръв не е търговски достъпен в този момент.

 източник:medicalexpress.com

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up