Петък, Август 07, 2020
Скоро имунна терапия може да започне да лекува всички видове рак

Новооткритата част от нашата имунна система може да бъде използвана за лечение на всички видове рак, казват учените.

Екипът на Университета в Кардиф откри метод за справяне с рак на простатата, на гърдата, на белите дробове и други видове рак при лабораторни тестове. Резултатите са публикувани в Nature Immunology. Те не са тествани при пациенти, но изследователите твърдят, че имат "огромен потенциал".

 

Какво са открили?
Нашата имунна система е естествената защита на тялото ни срещу инфекция, но също така атакува и ракови клетки.

Учените са търсили „нетрадиционни“ и по-рано неразкрити начини имунната система по естествен път да атакува тумори.

Това, което са открили е свързано с така наречените Т-лимфоцити в кръвта на хората. Това са имунни клетки, които могат да сканират тялото, за да открият дали има заплаха, която трябва да бъде премахната. Тези лимфоцити може да атакуват широк спектър от ракови заболявания.

"Тук има възможност да се лекува всеки пациент", заяви изследователят проф. Андрю Сюел пред BBC. Той добави: „Преди никой не вярваше, че това може да е възможно.

"Това повдига перспективата за лечение на рак" един вид за всички ", един вид Т-клетки, които биха могли да унищожат много различни видове рак в населението."

Как работи?
Т-клетките имат "рецептори" на повърхността си, които им позволяват да "виждат" на химическо ниво.

Екипът на Кардиф откри Т-клетка и нейния рецептор, който може да открие и убие широк спектър от ракови клетки в лабораторията, включително клетки от рак на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката. Най-важното е да остави нормалните тъкани недокоснати.

Точният механизъм все още се изследва.

Този конкретен Т-клетъчен рецептор взаимодейства с молекула, наречена MR1, която се намира на повърхността на всяка клетка в човешкото тяло. Смята се, че MR1 отчита изкривения метаболизъм, протичащ в ракова клетка.

„Ние сме първите, които описват Т-клетка, която открива MR1 в раковите клетки - това не е правено досега, това е първото по рода си“, казва научният сътрудник Гари Долтън пред BBC.

Защо това е значимо?
Т-клетъчните ракови терапии вече съществуват и развитието на имунотерапията срещу рак е един от най-вълнуващите постижения в тази област.

Най-известният пример е CAR-T - лекарство, произведено чрез генетично инженерство на Т-клетки на пациент за търсене и унищожаване на рака на кръвта. CAR-T може да има драматични резултати, които връщат някои пациенти от неизлечимо болни в пълна ремисия.

Подходът обаче е силно специфичен и работи само при ограничен брой ракови заболявания, където има ясна цел да се „обучат” Т-клетките да реагират. Терапията няма голям успех при „солидни ракови заболявания“ - тези, които образуват тумори, а не рак на кръвта, като левкемия.

Според изследователите техният Т-клетъчен рецептор може да доведе до "универсално" лечение на рак.

И така, как ще работи на практика?

Идеята е кръвна проба да бъде взета от пациент с рак.
Техните Т-клетки ще бъдат извлечени и след това генетично модифицирани, така че да бъдат препрограмирани, за да създадат рецептора за намиране на рак. Обновените клетки ще се размножат в огромни количества в лабораторията и след това ще бъдат пуснати обратно на пациента. Това е същият процес, използван за направата на CAR-T терапии.

Изследванията обаче са тествани само при животни и върху клетки в лабораторията и ще са необходими повече тестове за безопасност, преди да започнат изпитвания върху хора.

Какво казват експертите?
Лусия Мори и Дженаро Де Либеро от университета в Базел в Швейцария заявиха, че изследването има "голям потенциал", но е в твърде ранен етап, за да каже, че ще работи при всички видове рак.

"Ние сме много развълнувани от имунологичните функции на тази нова Т-клетъчна популация и потенциалната употреба в терапия срещу туморни клетки", казаха те.

Даниел Дейвис, професор по имунология в Манчестърския университет, каза: „В момента това са много основни изследвания и не са близки до действителните лекарства за пациентите.

"Няма съмнение, че това е много вълнуващо откритие, както за напредване на основните ни познания за имунната система, така и за възможността за бъдещи нови лекарства."
Източник: BBCNews

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up