Сряда, Април 01, 2020
Развитие на по-малко агресивни лекарства за лечение на рака

Лекарите лекуват рак главно чрез операция, лъчетерапия и химиотерапия. През следващите четири години нов проект на университета в Билефелд и 14 европейски партньори ще проучат прицелна терапия на рака. Идеята на проучването е специални молекули да намират туморните клетки в тялото и да им доставят активен агент, който да гарантира отстраняването им. Петнадесет учени ще работят заедно в изследователската мрежа „Magicbullet :: Reloaded“. Проектът е сътрудничество между университети, изследователски институти и индустрия. Той се финансира от Европейския съюз с бюджет от около четири милиона евро.

 

В този проект учените продължават работата на мрежата „Magicbullet“. Между 2015 и 2018 г. тази мрежа разработи научната основа за прицелни лекарства за рака, които използват белтъчни молекули за транспортиране на антитуморно средство.

„Това, което искаме да направим в новата мрежа, е да продължим това изследване“, казва проф. Д-р Норберт Севалд от Химическия факултет на университета в Билефелд и Центъра за биотехнологии.

В бъдеще изследователите не просто ще работят изключително върху малки белтъчни молекули и антитуморни агенти, а ще насочат изследванията си към други малки молекули, които могат да се комбинират с активни агенти и да се свързват с прицелни ракови клетки. Вторият фокус на новия проект ще бъде върху активните агенти: „Този ​​път се съсредоточаваме върху лекарства, които могат да дадат възможност на имунната система да разпознае туморите като вредни и да ги премахне“.

"С този вид лекарства можем потенциално да лекуваме рака по-малко агресивно, отколкото например с конвенционалната химиотерапия", казва д-р Марсел Фрезе, член на изследователския екип на Sewald. „Химиотерапията обикновено прилага активни средства, които увреждат клетките. Недостатъкът обаче е, че те увреждат и здравите клетки. "

Новият проект свързва едновременно основни и приложни изследвания. Професор д-р Норберт Севалд, университет Билефелд казва „В университетите и изследователските институти в проекта разработваме прототипи за бъдещи туморни терапии. След това нашите индустриални партньори ще тестват тези прототипи в предклинични проучвания. Първите резултати, получени от Magicbullet, вече са много обещаващи. Въпреки това, все още имаме много дълъг път, преди клиничното лечение да продължи, и не можем да очакваме, че нашите конюгати ще бъдат на пазара през следващите няколко години."

Проектът обединява изследователи от органичната и медицинската химия, туморната биология и фармакологията. В новия консорциум университетът Билефелд си сътрудничи с партньори от шест държави. Участват осем университета: Университетът Eötvös Loránd (ELTE) в Будапеща (Унгария), ETH Цюрих (Швейцария), Университетът Нюкасъл (Великобритания), Technische Universität Darmstadt (Германия), Университета в Хелзинки (Финландия), Университета на Insubria (Италия), Миланския университет (Италия) и Университета на Кьолн (Германия). Участват два изследователски института: Институтът по токсикология и експериментална медицина Фраунхофер в Хановер (Германия) и Националният институт за изследвания на рака OOI в Будапеща (Унгария). Четири фармацевтични компании също участват: Exiris (Италия), Heidelberg Pharma (Германия), Philochem AG (Швейцария) и Takis Biotech (Италия). Мрежата получава допълнителна подкрепа от асоциираните индустриални партньори Bayer (Германия), Italfarmaco (Италия) и Kineto Lab (Унгария). Източник:News Medical Life Sciences


Одобрявате ли заповедта да се носят маски?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up