Петък, Октомври 30, 2020
Нова устройство разпознава 13 вида рак от една капка кръв

Японската корпорация "Тошиба" конструира портативно устройство, което разпознава 13 вида рак от капка кръв, съобщава агенция ТАСС.
Точността на анализа достига 99 процента. В основа на диагностиката е откриването и измерване на концентрацията на малките некодиращи молекули РНК, които се отделят в кръвта от раковите клетки.

За провеждането на теста са нужни около 2 часа. Той е в състояние да открие 13 вида рак: рак на стомаха, хранопровода, белите дробове, черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса, червата, яйчниците, простатата, пикочния мехур и гърдата, както и саркома и глиом.
Възможно е устройството да се използва при профилактични прегледи, уточняват от компанията. Действа ефикасно и при най-ранни стадии на раковите заболявания.
В своята петгодишна бизнес стратегия от април 2019 г. Toshiba позиционира медицинския бизнес, включително анализ на генома и клетъчна диагностика, сред ключовите си цели за развитие, заедно с автоматизацията, батериите и цифровите решения с помощта на изкуствен интелект.
„В сравнение с методите на други компании, ние имаме предимство в степента на точност при откриване на рак, времето, необходимо за откриване и разходите", каза Коджи Хашимото, главен изследовател в научната лаборатория на Toshiba Frontier Research, на брифинг на пресата. Всичко за рака, събрано на едно място можете да намерите тук.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up