Сряда, Декември 02, 2020
Как раковите клетки на една жена живеят повече от 60 години след нейната смърт

 

Хенриета Лакс умира през 1951г., едва на 31 години от агресивен рак на шийката на матката. Още докато е жива лекуващият я лекар в клиника Johns Hopkins взема клетъчни проби от здрава тъкан и от злокачественото образувание, без да я уведоми и без нейно съгласие. Когато клетките на Хенриета попадат в лаборатория на д-р George Otto Gey, учените откриват тяхната уникалност. По това време все още е много трудно да се отглеждат клетки извън човешкия организъм и в повечето случаи умират до няколко дни. Клетките на Хенриета, обаче се саморазмножават и удвояват броя си само за 24 часа и това възпроизвеждане никога не спира. Тъй като клетките са взети незаконно, д-р Gey, казва на останалите си колеги, че са на жена на име Хелън Лей и така оставя Хенриета в неизвестност.
Без нито тя, нито семейството и да са наясно клетките на Хенриета продължават да процъфтяват. Те се превръщат в първите човешки клетки живеещи извън организма и създават първата света безсмъртна клетъчна линия HeLa.

 Въпреки, че все още няма лекарство срещу рака, HeLa е в основата на лечението на хемофилия, херпес, грип, левкемия и болест на Паркинсон, както и ваксината срещу полиомиелит, лекарството за рак тамоксифен, химиотерапията, ин витро оплождането, ваксината срещу рак на шийката на матката и т.н. Върху тях са правени изследвания за ефектите на радиацията и токсичните вещества, генетично картографиране и безброй други научни занимания. HeLa клетките са първите човешки клетки, успешно клонирани през 1955 г. От 50-те години на миналия век учените са отгледали толкова много клетки, че биха могли да обиколят екватора три пъти. В света има почти 11 000 патента, включващи HeLa клетки.
Освен това те са толкова мощни, че замърсяват и други проби, ако случайно попаднат в тях. Прехвърлят се по ръкавици, пипети, преодоляват въздушни пространства унищожават дългогодишни проучвания и нанасят щети за милиони долари.
След като д-р Gey умира от рак на панкреаса през 1970 г., колегите му публикуват статия в медицинско списание със заглавие „Лакс“. Семейство и разбра случайно една вечер през 1973 г., когато една от снахите на Лакс вечеря с приятелка, чийто съпруг се занимава с изследване на рака и разпознава името. Когато Ребека Склоот разбира за Hela, тя се втурва към къщи и каза на сина на Лакс, Лорънс: „Част от майка ти e жива!“

Източник: The New York Times

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up