Сряда, Септември 30, 2020

Френските центрове за трансплантация на органи са много по-склонни да приемат бъбреци с "по-нисък рейтинг" -  като тези от по-стари донори, отколкото центроветe в Съединените щати, според първия по рода си анализ, публикуван днес в JAMA Internal Medicine. Френските центрове за трансплантация биха трансплантирали повече от 60 процента - около 17 500 бъбреци - от близо 28 000 бъбреци на починали донори, които са били счетени за негодни в САЩ между 2004 и 2014 г., според изследователския екип от Penn Medicine и Paris Transplant Group.

"Тези констатации подчертават поразителните различия в приемането на органи между двете страни и предполагат, че по-голямата част от 90 000- те американци, които чакат бъбречна трансплантация, биха могли да извлекат големи ползи от по-агресивния подход", казва съавторът на изследването, д-р Питър Рийз, доцент по медицина и епидемиология в Медицинското училище „Перелман“ към Университета в Пенсилвания.

kidney 

„Нашето проучване предоставя нови доказателства, че органите от по-възрастните починали донори са ценен, недостатъчно използван ресурс - особено за хората от списъка с чакащи, които в противен случай може да не получат трансплантация изобщо“.

Липсата на органи за трансплантация на бъбреци е основен глобален здравен проблем.
В Съединените щати приблизително 37 милиона възрастни имат хронично бъбречно заболяване,а над 720 000 души имат бъбречно заболяване в краен стадий, което означава, че им е необходима трансплантация или диализа, за да оцелеят. През юли администрацията на Тръмп подписа изпълнителна заповед - сформирана отчасти от изследвания, публикувани от експерти от Penn Medicine - за подобряване на грижите за бъбреците и увеличаване на броя на трансплантациите.
През последните години иновативните решения, включително използването на заразени с хепатит С органи, спомогнаха за увеличаване на трансплантируеми бъбреци.
И все пак всяка година 5000 американци умират, докато чакат трансплантация на бъбрек.

За да идентифицират най-добрите практики за разпределяне на бъбреци и употреба на органи, изследователите анализираха използването на бъбреци от починали донори във Франция и Съединените щати между 2004 и 2014 г.
За този времеви периодцентровете в Съединените щати отхвърлиха органите на около 18 процента от починалите 156,089 души - около два пъти по-висок процент от този на неодобрените бъбреци във Франция. Изследователите установяват, че през 10-годишния период центровете за трансплантации във Франция се справят с необходимостта от органи, като приемат бъбреци с по-нисък рейтинг, като тези от по-стари донори.
Например средната възраст на бъбречен донор във Франция е  56 години - 17 години по-голяма от средната възраст на донор в Съединените щати.

Въпреки че възрастта на донорите е рисков фактор за органна недостатъчност, проучванията показват, че бъбреците от донори на 50  или 60  години могат да удължат живота на кандидатите за трансплантация, особено на по-възрастните получатели. Предишни изследвания установяват, че кандидатите за трансплантация на възраст над 65 години живеят по-дълго, ако намалят времето си на чакане, като приемат бъбреците от донор с "разширени критерии" - тези на възраст над 60 или по-възрастни от 50 с придружаващи заболявания, като високо кръвно налягане.

Изследователите отбелязват значителната нужда от жизнеспособни бъбреци, подходящи за възрастни в Съединените щати, където процентът на получателите на трансплантации над 60 години се е увеличил от 22 процента през 2004 г. на 32 процента през 2017 г.
Повече от 35 000 души на възраст над 60 години в Съединените щати остават в списъка с чакащи за бъбрек. Приемайки подобен модел, като този на Франция, САЩ могат да осигуряват повече от 10 000 години живот с функционираща бъбречна трансплантация на своите пациенти всяка година.

"Това проучване показва, че САЩ могат да направят повече, за да предотвратят смъртта на хиляди американци, които чакат трансплантация всяка година", каза съавторът д-р Александър Лупи, нефролог в отделението по нефрология и трансплантация на бъбреци в болница Некер в Париж и ръководител на Парижката група за трансплантации.
"Нашите констатации засилват сътрудничеството между държавите, което може да доведе до конкретна, нова посока за това как да се помогне за справяне с този глобален здравен проблем."

Източник:MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up