Понеделник, Октомври 26, 2020

В опит да разгледат допълнително как диетата на бъдещата майка може да повлияе на здравето на мозъка na потомството, изследователите от Johns Hopkins Medicine откриха, че бременните и кърмещи плъхове, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, раждат потомство, което се развива по-бавно от очакваното, като същевременно  развиват постоянно анормални нива на компонентите, необходими за здравословно развитие на мозъка и метаболизма.

В експериментите с бременни плъхове е било разрешено да преяждат многократно с диета, богата на мазнини, сходни с мазнините в типичните порции за бързо хранене при хората.
Въпреки че проучването е извършено върху животни, изследователите твърдят, че техните открития - описани в августовския брой на Експериментална неврология - вероятно се прилагат по някаква мярка и за други бозайници, включително хора.
Учените добавят доказателства, за това как нездравословните диети по време на бременност могат да навредят на развиващия се мозък на плода.

Тъй като  биологията и метаболизмът на мозъка при бозайниците са сходни, изследването „може да съдържа предупреждения за хората, че диетите с високо съдържание на мазнини по време на бременност са проблем. Бременните майки, които нямат достъп до пресни храни или здравословни диети, могат да компроментират развитието на мозъка на неродените си деца , но има възможност за навременна намеса, за да променят умствената траектория на потомството си към по-добра. " , съобщава д-р Кели Тамаширо, доцент по психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище на Джонс Хопкинс

Лабораторията на Тамаширо проучва как по време на бременност, стресът, диетата и имунната система могат да допринесат за невропсихични и метаболитни заболявания като диабет.
По време на настоящото проучване, фокусирано върху въздействието на диета с високо съдържание на мазнини върху развиващия се мозък, учените хранеха бременни плъхове с диета с 60% калории от мазнини в хранителните си гранули през цялата бременност, включително и докато бебетата им не приключиха с кърменето - период оттри седмици.
Типичната американска и западноевропейска диета има около 45% калории от мазнини. Учените сравняват храната с високо съдържание на мазнини на плъхове с нездравословната  бърза храна.

"Бременните плъхове имаха безплатен достъп до диета с много мазнини, като се хранеха толкова, колкото искаха и следователно преяждаха, точно както ние в западното общество.", казва д-р Закари Корднър, водещият автор на проучването.

Когато потомството приключи с кърменето, на около 21 дни след раждането, бяха хранени през следващите три месеца с нормална диета за плъхове, в която 20% от калориите идват от мазнини. На около 4-месечна възраст възрастните плъхове са оценявани за своите способности за учене и памет, използвайки лабиринт, който се състои от кръгла платформа с 20 дупки по периметъра,но  само една която води до изхода.

Изследователите отбелязват, че плъховете не обичат широко отворени пространства, тъй като такава среда ги излага на хищници в природата, така че те инстинктивно ще се стремят да излязат от откритата платформа. Нормалните плъхове последователно предприемат три до четири опита , за да научат къде е изходът от лабиринта,
но плъховете от майките, хранени с диети с високо съдържание на мазнини, има нужда от 4 до 9 пъти, за да научат местоположението.

Седмица след като научиха мястото на изхода, плъховете бяха тествани отново. Родените от майки на нормална диета си спомниха лабиринта и им отне само около пет секунди, за да намерят изхода, но плъховете, чиито майки са били подложени на диета с високо съдържание на мазнини, се забавиха средно около 20 секунди.

Във втори набор от експерименти екипът използва факта, че обикновено плъховете са любопитни и обичат да проверяват нови обекти в среда си. Когато учените запознават плъховете с блокове лего ,а на следващия ден разменят един от известните блокове с друг, плъховете обикновено прекарват повече време в изследването на новия обект.
Но плъхове от майки, които са били хранени с диети с високо съдържание на мазнини, прекарвали точно толкова време около познатия обект, колкото и около новия, което предполага, че не са разпознали обекта като нов.

„Плъховете от майки, хранени с високо съдържание на мазнини диети, се учеха бавно,“ казва Корднър. "Те бяха в състояние да се научават, както и нормалните плъхове, но им отнемаше повече време."

За да разберат на какво може да се дължи забавянето, изследователите сравняват нивата на продуктите, произведени от гени в мозъка на нормалните плъхове, с нивата при плъхове, чиито майки са били хранени диети с високо съдържание на мазнини по време на бременност и кърмене. Те се съсредоточиха върху частта от мозъка, която е жизненоважна за ученето и паметта, точно когато младите плъхоове са започнали да се хранят самостоятелно и няколко месеца по-късно, когато плъховете са  вече възрастни.

Плъховете от бременни майки, които са били хранени с диета с високо съдържание на мазнини, са с по-ниски нива на инсулинови рецептори, лептинови рецептори и глюкозен преносител 1, а разлика от плъхове, родени от майки, хранени с нормални диети.

Инсулинът помага за регулиране на кръвната захар. При всички бозайници инсулиновият рецептор открива инсулин и инициира процеса, който подпомага извеждането на захар от кръвта - с помощта на глюкозния преносител транспортира захарта  в клетките на тялото за енергия.
Лептинът е хормон, който потиска глада и се свързва с рецептора за лептин, за да регулира телесното тегло и метаболизма.

„Ролите на гените, участващи в енергийния метаболизъм, влияят също на ученето и паметта и тази роля се променя с течение на времето“, казва Корднър. „Първоначално тези гени участват във формирането на мозъка на плода, а по-късно в живота те участват в ученето и паметта, в допълнение към енергийния метаболизъм."

„Нашите открития се основават на това, което вече знаем за ролята на тези хормони и хранителни вещества по отношение на здравето на мозъка и ясно подкрепят идеята, че диетата с високо съдържание на мазнини оказва влияние върху невропсихиатричния риск, който се пренася в зряла възраст, най-вероятно чрез намеса в регулацията и експресията на гените", добавя Корднър.

Източник: John Hopkins Medicine

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up