Сряда, Септември 30, 2020

При пациенти с бъбречна недостатъчност, които се нуждаят от диализа,  отстраняването на течността с правилната скорост и спиране в точното време е от критична важност. Това обикновено изисква да се отгатне колко вода да се премахне и внимателно да се следи пациента за внезапно спадане на кръвното налягане.
Понастоящем няма надежден и лесен начин за измерване на нивата на хидратация при тези пациенти.
Въпреки това, изследователи от MIT и Massachusetts General Hospital вече са разработили преносим сензор, който може точно да измерва нивата на хидратация на пациентите, използвайки техника, известна като ядрено-магнитен резонанс (NMR) реладометрия.

Такова устройство може да бъде полезно не само за пациенти на диализа, но и за хора със застойна сърдечна недостатъчност, както и за спортисти и възрастни хора, които може да са в опасност от дехидратация, казва Майкъл Сима, професор в катедрата на Масачузетския технологичен институт.

fluidMonitoring

"Има огромна нужда при много различни пациенти, за да се установява дали имат твърде много или твърде малко вода", казва Чима, който е старши автор на изследването и член на Института за интегрирано изследване на рака на MIT.
"Това е начинът, по който можем да измерваме директно, във всеки пациент, колко близо са до нормално състояние на хидратация."

Портативното устройство се базира на същата технология като скенери за магнитно-резонансна томография (MRI), но може да получава измервания за много по-малко от разходите за ЯМР, както  и за много по-кратко време, тъй като няма изображения.

Лина Колучи, бивш аспирант по здравни науки и технологии, е водещ автор на доклада, който се появява в изданието от 24 юли на Science Translational Medicine. Други автори на доклада са Матю Ли Математик, преподавател по MIT; Нефролозите от MGH Кристин Корапи, Андрю Алегрети и Хърбърт Лин; Научен сътрудник MGH Хавиер Вела Парадa; MGH началник на медицината Денис Ауселио; и асистент професор по радиология в Харвардския медицински университет Матю Росен.

Сима започва да работи по този проект преди около 10 години, след като осъзнава, че има критична нужда от прецизен, неинвазивен начин за измерване на хидратацията. Понастоящем наличните методи са агресивни, субективни или ненадеждни. Лекарите най-често оценяват претоварването (хиперволемия) от няколко физически признака като изследване на размера на вратната вена, натискане върху кожата или изследване на глезените, където водата може да се слее.

 Екипът на MIT реши да опита друг подход, основан на NMR. Преди това Сима вече е стартирал компания, наречена T2 Biosystems, която използва малки NMR устройства за диагностициране на бактериални инфекции чрез анализиране на кръвни проби на пациенти.
Един ден той имал идеята да използва устройствата, за да се опита да измери съдържанието на вода в тъканите, а преди няколко години изследователите получават безвъзмездна помощ от стратегическото партньорство MIT-MGH, за да направят малко клинично изпитване за наблюдение на хидратацията.
Те проучват едновременно здрави контроли и пациенти с краен стадий на бъбречно заболяване, които редовно са подложени на диализа. Една от основните цели на диализата е да се отстрани течността, за да могат пациентите да стигнат до  "сухо тегло", което е теглото, при което нивата на течностите им са оптимизирани.
Определянето на сухото тегло на пациента обаче е изключително предизвикателно. Понастоящем лекарите оценяват сухото тегло въз основа на физическите признаци, както и чрез опити и грешки при многократни сеанси на диализа.

Екипът на MIT / MGH показа, че количественият ЯМР, който работи чрез измерване на свойството на водородни атоми, наречено време на релаксация Т2, може да осигури много по-точни измервания. Т2 сигналът измерва както околната среда, така и количеството на водородните атоми (или водни молекули).

"Красотата на магнитния резонанс в сравнение с други модалности за оценка на хидратацията е, че магнитният резонансен сигнал идва от водородни атоми. А повечето от водородните атоми в човешкото тяло се намират във водни молекули", казва Колучи.

Изследователите използвали своето устройство за измерване на обема на течността при пациенти преди и след като са били подложени на диализа. Резултатите показват, че тази техника може да различи здрави пациенти от тези, които се нуждаят от диализа само с първото измерване. В допълнение, измерването правилно показва, че пациентите на диализа се приближават до нормално състояние на хидратация по време на лечението си.

Освен това, измерванията са в състояние да открият наличието на излишък от течност в тялото, преди да присъстват традиционни клинични признаци - като видимо натрупване на течност под кожата. Сензорът може да се използва от лекарите, за да се определи кога пациентът е достигнал истинското си сухо тегло и това определяне може да бъде персонализирано при всяко лечение на диализа.

Изследователите планират допълнителни клинични проучвания с пациенти на диализа. Те очакват, че диализата, която в момента струва на САЩ повече от 40 млрд. долара годишно, ще бъде едно от най-големите приложения за тази технология. Този вид мониторинг също може да бъде полезен за пациенти със застойна сърдечна недостатъчност, която засяга около 5 милиона души в САЩ.

"Проблемите със задържането на вода на пациентите със застойна сърдечна недостатъчност са много важни", казва Сима. "Нашият сензор може да предложи възможност за директно измерване колко близо са до нормално течно състояние. Това е важно, тъй като е установено, че ранното идентифициране на натрупването на течности намалява хоспитализацията, но в момента няма начини за количествено определяне на ниско ниво на течност. Нашата технология потенциално би могла да се използва у дома като начин, по който екипът по грижите да получи това ранно предупреждение.

В своето проучване на здравите контролни субекти, изследователите също така открили, че могат да открият дехидратация. Това може да направи устройството полезно за наблюдение на възрастни хора, които често се дехидратират, защото чувството им за жажда намалява с възрастта или спортисти, които участват в маратони или други събития за издръжливост. Изследователите планират бъдещи клинични изпитвания, за да тестват потенциала на техните технологии за откриване на дехидратация.

Източник: MedicalXpress


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up