Петък, Май 29, 2020

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив е първото лечебно заведение в Пловдив, което разполага с апарат за запазване на косата по време на химиотерапия. Това става възможно чрез специалната система за охлаждане на скалпа.

По време на химиотерапия се получава увреждане на космените фоликули от самото лекарствено лечение. Хората, основно жените, са изключително суетни и такава загуба влияе силно на емоционалното им състояние, което добавено към лечението на рака води до силен стрес за организма.

Използването на системата е изключително лесно, неинвазивно и удобно за пациента. Тя работи така, че загубата на коса може да бъде намалена или напълно предотвратена

Такава техника у нас има единствено в София.

"С новия апарат Комплексният онкологичен център в Пловдив вече дава възможност на пациентите да запазят косата си при химиотерапия. Това ще доведе до подобряване на емоционалното им състояние и ще се отрази благоприятно върху целия лечебен процес", коментира д-р Елена Бангиева от отделението по медицинска онкология.

"Чрез специалната охлаждаща система се постига свиване на тези кръвоносни съдове, а по този начин молекулите на лекарствата не достигат до клетките на косъма. Така се предотвратява загубата на коса", обяснява д-р Бангиева.

Системата за охлаждане на скалпа може да се прилага при химиотерапия при солидни тумори и лечение с Таксани, Антрациклини и алкиращи препарати.

Не се използва при злокачествени заболявания на кръвта, при наличие на студова алергия, при облъчен с лъчетерапия череп и налични метастази по скалпа.

В зависимост от използвания химиотерапевтичен режим се използва различна програма на апарата, което води до индивидуализиране на метода, спрямо нуждите на пациента.

В Европа системата Паксман – наречена на името на жената, болна от рак, чийто съпруг изобретява апарата, се прилага изключително успешно и ефективно. Използва се масово в Англия, Норвегия Швейцария.

Резултатите показват 78% намаляване на риска от алопеция /опадане на косата/ - напълно или в малка степен.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up