Събота, Декември 05, 2020

В Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще бъде въведена нова апаратура и нова методика за изследване на кръвта, според която с една кръвна проба ще могат да се правят едновременно няколко анализа – генетичен анализ, изследвания за няколко вируса, като хепатит, СПИН и други.

Апаратурата ще бъда закупена в рамките на програмата за директно финансиране на научно-изследователска дейност на МОН, в която участва и МУ-Варна, съобщиха от учебното заведение.

„Еднократната кръвна проба ще може да бъде изследвана едновременно за няколко вируса, така че изследването да отговаря на европейските стандарти. Към момента подобни изследвания са много трудоемки и бавни. С въвеждане на новата апаратура и методика изследванията ще бъдат не само по-евтини като себестойност, но и много по-бързи. Няма да се губи време в изпращане на пробата от една лаборатория на друга", пояснява проф. Диана Иванова, декан на Факултета по фармация към МУ-Варна.

„Новата апаратура се очаква да бъде закупена до края на годината. Тя ще бъде в услуга не само на гражданите на Варна, но ще може да бъде използвана и за целите на научни изследвания от страна на МУ-Варна, като и за съвместни научни проекти".

Медицински университет- Варна беше удостоен със специален плакет от ръководството на Районния център по трансфузионна хематология в Деня на кръводаряването – 14 юни. Наградата от името на университета получи доц. Клара Докова, декан на Факултета по обществено здравеопазване. Отличени с приза „Млад заслужил кръводарител" бяха и двама студенти от МУ-Варна, Коста Тепеделеиев – 2 курс, специалност Фармация, дарил безвъзмездно 20 пъти кръв и Борис Енков – 6 курс, медицина.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up