Сряда, Септември 30, 2020


Клинично изследване, което прослядява повече от 9,900 човека от 24 държави, разкрива, че Дулаглутид намалява рисковете за сърдечно-съдовото и бъбречно здраве при възрастни с диабет тип 2.

diabbbb

Проучването е продължило 5 години, и установява, че сърдечно-съдови проблеми като инфаркт или инсулт са намалени с 12% при хора, които приемат дулаглутид, в сравнение с хората на плацебо. Този ефект се наблюдава при мъже и жени, със или без история на сърдечносъдови заболявания.

В допъление, по време на същия период, лекарството намялява развитието на бъбречни заболявания с 15%

Проучването е проведено в Англия. Двата доклада, които описват резултатите от проучването са публикувани днес в научния журнал The Lancet.

"Хората с диабет, сравнени с други, имат два пъти по-вискоа честота на сърдечносъдови събития като инфаркт или инсулт, като поне 40% от диабентиците развиват и бъбречни заболявания." , казва д-р Хертзел Герстайн - главен изследовател на проучването

"Изследването показва, че дилаглутид може безопасно да намали честотоата на тези събития, докато подобрява контрола на диабета, като намалява теглото и кръвното налягане при хора в средна възраст с дибет тип 2."

Близо един на всеки 5 човека на 60 годишна възраст са диагностициранис диабет, като по-голямата част от тях са с диабет тип 2. Това се развява на около 10% от възрастните, включвайки 425 милиона хора в световен мащаб.

Dulaglutide е глюкагон-подобен пептид-1 рецепторен агонист, който се инжектира веднъж седмично. Той е одобрен за понижаване на глюкозата и работи, като помага на панкреаса да освободи правилното количество инсулин, когато нивата на кръвната захар са високи, забавя изпразването на стомаха след хранене и намалява апетита и теглото.

Учените  посочват, че участниците в проучването са много сходни с тези на хората с диабет, които се срещат в медицинската практика. Участниците са проследени за средно 5.4 години, много по-дълго от предишните проучвания, а повече от 46% от участниците са жени. По-малко от една трета от участниците са имали предишни сърдечно-съдови заболявания.

Лекарството е понесено добре от участниците. То намалява умерено теглото им, холестерола с ниска плътност (LDL) и кръвното им налягане, като  умерено повишена сърдечна честота на участниците. Нежелани реакции от стомашно-чревния тракт, включително запек или диария, са съобщавани по-често при участниците, приемащи дулаглутид (47%), в сравнение с плацебо (34%).

Източник: MedicalXpress; clinicaltrials.gov

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up