Понеделник, Октомври 26, 2020

В началото на първия триместър от бременността, тялото започва да произвежда хормонът релаксин, който разхлабва мускулите, ставите и сухожилията на бъдещата майка, за да помогне на тялото й да настани нарастващото бебе и да се подготви за раждане.

Д-р Едуард Родригес наблюдава, че пациентите с често и болезнено състояние на ставите, наречено артрофиброза, са имали дълготрайно облекчение по време и след бременност.
Така започва първото по рода си проучване, което има за цел да потвърди, че релаксин може да обясни облекчението на артрофиброза.

 

Relaxin

Родригес си сътрудничи с докторска дисертация Ара Назарян, главен изследовател в Центъра за напреднали ортопедични изследвания в BIDMC,
и Марк Гринстаф, доктор по химия в Бостънския университет , за да се изследва дали свойствата на релаксина могат да бъдат приложени за облекчаване на симптомите на артрофиброза.

Екипът открива, че многократното инжектиране на човешки релаксин директно в засегнатата став, възстановява редица движения и подобри на здравето на тъканите
в животински модел на замразено рамо, болезнена и инвалидизираща форма на артрофиброза, особеносред жените на средна възраст с диабет.

"Съвременните възможности за лечение на артрофиброза, като физиотерапия и медикаменти, осигуряват само минимално или временно облекчение и не се отнасят до източника на болка и скованост",
казва Назарян, който също кат Родригес е доцент по ортопедична хирургия в Харвардското медицинско училище.
"Необходими са повече изследвания, но използването на този хормон на бременността като лечение за артрофиброза може да осигури безпрецедентна възможност."

Най-често срещана в раменете, коленете, бедрата, китките и глезените, артрофиброза засяга повече от пет процента от общото население.
Характеризира се с болка, съпроводена с намаляване на обхвата на движение.
артрофиброзата се причинява от прекомерно натрупване на белези в ставата, предизвикани от нараняване, травма, дълготрайна неподвижност или операция.
До една трета от пациентите, претърпели операция по възстановяване на ACL(предния кръстосан лигамент), могат да завършат с артрофиброза.

В новото проучване, използвайки човешки клетки in vitro, Назарян и колегите му показват, че специфичната версия на хормона, човешки релаксин-2,
инхибира производството на клетки от белези и индиректно регулира производството на колаген - силния протеин, който поддържа ставите и други тъкани в цялото тяло,
но е свръхпродуцирано при белезите.
След това учените показаха в животински модел на замразено рамо, че многократните инжекции в ставата са довели до значителни и трайни подобрения в обхвата на движението, докато еднократна инжекция в ставата, или системно лечение не е проработило.
По същия начин, когато учените се насочват към тъканите на ставите, животните, които са получили многократно инжектиране на релаксин в ставата, претърпяват промени, показващи възстановително лечение.

Повече проучвания ще бъдат необходими преди да се установи ефикасността на релаксина за лечение на артрофиброза при хора, но екипът е оптимистично настроен,
че естественият и добре поносим хормон може да предложи облекчение за милиони хора.

"Артрофиброзата е широко разпространено заболяване, което се среща във всички стави и неговата висока честота, ограничени възможности за лечение и лоши резултати от пациентите
изискват алтернативни и ефективни нехирургични решения", каза Родригес

"Локалното доставяне на релаксин-2 предлага потенциална промяна на парадигмата в лечението на милиони хора, които са засегнати от артрофиброза всяка година."

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up