Вторник, Октомври 27, 2020

Изкуствен интелект(АI) показва добри резултати в диагностицирането на рак на белия дроб, сочат резултати от проучване в САЩ, съобщи BBC. Изследователите от Северозападния университет в Илинойс и Google се надяват, че технологията може да повиши ефективността на скрининга за рак, така че туморите да се откриват на по-ранен етап, което пък да доведе до напредък в лечението.

AI ще има "огромна" роля в бъдещето на медицината, но сегашният софтуер все още не е готов за клинична употреба, казват изследователи.

Проучването се фокусира върху рака на белите дробове, защото той става причина за повече смъртни случаи годишно – 1.8 млн., от всеки друг вид злокачествено образувание. Затова и американските изследователи препоръчват скрининг за хора с висок риск, като визират пушачите, особено дългогодишните. Въпреки това, скринингът може да доведе до инванзивни биопсии при хора, които нямат нямат рак, и също така да пропусне туморни образувания.

Изследването използва изкуствен интелект, за да види дали анализът от скенерите може да бъде подобрен.
Първата стъпка в изследването е била да се "обучи" компютърния софтуер с 42.290 CT белодробни сканирания от близо 15 000 пациенти.
Изследователите не са казали на AI какво да търси, нито какви са данните за дигнозите на изследваните хора.

След това AI е тестван срещу екип от шест рентгенолози.

Оказва се, че той е по-ефективен от рентгенолозите, когато изследва еднократно компютърната томография и е еднакво ефективен, когато лекарите провеждат множество сканирания.
Резултатите в Nature Medicine показват, че AI може да ускори откриването на рак с 5%, като същевременно намали фалшивите положителни резултати (хората с фалшиво диагностицирани с рак) с 11%.

"Следващата стъпка е да се използва при пациенти под формата на клинично изпитване", каза пред BBC д-р Мозияр Етемади от Северозападния университет и допълни, че това, което AI използва при диагностиката е „малка черна кутия". Понякога тя подчертавало растеж на белия дроб, който изглеждал доброкачествен, но всъщност не било така. „AI и лекарите, работещи рамо до рамо, ще бъдат още по-ефективни", смята още д-р Етимади и добави, че изкуственият интелект има "огромна" роля в медицината.

„Окуражаващо е да видим нови технологични нововъведения, които един ден ще ни помогнат да открием рак на белия дроб рано. малко за подобряване на точността, заяви от своя страна д-р Ебека Кемъл от Центъра за изследване на рака във Великобритания.

Ранното откриване на рак, когато лечението е по-вероятно да бъде успешно, е един от най-мощните оръжия в битката срещу заболяването, а разработването на нескъпа технология, която не е агресивна, може да играе важна роля.

"Следващите стъпки ще бъдат да тестваме тази технология, за да видим дали тя може да бъде приложена точно към голям брой хора"

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up