Неделя, Август 09, 2020

Иновативната техника използва синтезирана форма на отрова от скорпион, за да освети мозъчните тумори.

Клиничните изследвания показват обещаващи резултати.  Системата за образна диагностика осигурява на неврохирурзите по-добра видимост на злокачествените тумори, които често са изключително трудни  за отстраняване.

Новата технология  използва високо-чувствителнa полу-инфрачервена камера, разработена в Синаи-Кедри, заедно с тозулерстид или BLZ-100 - насочена флуоресцентна молекула, предназначена за осветяване на раковите клетки за улесняване на хирургичната резекция. Веществото съдържа синтетична версия на амино-киселинна съставка, която присъства в отровата на скорпиона.

 

Също както естествената форма на съставката, синтетичната й версия е нетоксична и се свързва с туморната клетка. Съставката е с добавен флуресцентен оцветител, който свети при стимулация с полу-инфрачервен лазер.
Наблюдавано през камерата, образната диагностика позволява на неврохирурзите да засичат границите между туморите и здравата мозъчна тъкан по време на операция, подобрявайки възможностите на хирурзите да отстранят туморните клетки, пощадявайки нормалната мозъчна тъкан.

Глиомите са силно смъртоносни и съставят около 33% от всички мозъчни тумори. Те могат да навлезнат в мозъчната тъкан използвайки структури подобни на пипала, като по този начин затрудняват разграничаването им от нормалната мозъчна тъкан. Обикновено не реагират на традиционални лечения като химио и лъчетерапия.
За оцеляването на пациента е ключово да се разграничат и премахнат всички части на тумора.

В клиничното проучване са участвали 17 пациента с мозъчни тумори. Е са получили различни дози от BLZ-100 преди операция. Въпреки различните количества, медикаментът осветява по-голямата част от туморите, включително глиоми от висок и нисък клас.
След операцията, пациентите са наблюдавани в продължение на 30 дни.
Изследователите установяват, че нито един от пациентите не изразява сериозни странични ефекти от медикамента, както и че системата за образно диагностициране е безопасна и би мога да бъде използвана за диагностициране на тумори по време на операция

 Следващата фаза на проучването, която вече е в ход, е клинично изследване на педиатрични мозъчни тумори, което ще се проведе на 14 международни локации.

Източник:  MedicalXpress 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up