Сряда, Септември 30, 2020

Кръвоносните съдове, увредени от сърдечно-съдови заболявания, могат да се превърнат в сериозен проблем, ако не бъдат поправени навреме.
Две са възможностите: да замените с кръвоносен съд, взет от друга част на тялото ви, или да направите нов.

Вариант А има своите граници. Също, видовете синтетични съдове, които в момента използваме за вариант Б, не са безрискови.
Така че изследователите проучват вариант С – с материал от мъртво тяло.

Базираната в САЩ биотехнологична компания Humacyte постигна напредък в радикално нов метод за изграждане на резервни кръвоносни съдове, използвайки тъкани от наскоро починали донори.

Резултатите от две неотдавнашни клинични проучвания във фаза II, включващи пациенти с бъбречна недостатъчност в краен стадий, показват, че техните нови лабораторно-развити съдове работят точно както са предполагали учените.


Вместо да разменя повредени съдове за резервна част, взета от труп и да рискуват отхвърляне, компанията е разработила процедура, която позволява дарените клетки да работят, изграждайки рамка от протеини, където да се населят собствените клетки на пациента.

Този подход обещава някои големи предимства за настоящите процедури. Но дори и тук основна пречка е насърчаването на клетките на домакините да се преместят бързо в новия си дом.
„Идентифицирането кога и какви видове клетки гостоприемници участват в репопулацията и ремоделирането на имплантирания съдов материал става критично за разбирането на техния дългосрочен успех или неуспех при пациентите", посочват изследователите в доклада си.

От Humacyte се учат да управляват този процес, като вземат подходящи мускулни и епителни тъкани от труп и ги манипулират да растат върху биоразградима мрежа.

След осем седмици в биореактор, клетките на донора са се развили и се отделят.
Накрая остава само твърда мрежа от протеини, които наричат човешки безклетъчен съд, или HAV, който е способен сам да транспортира кръв.

Ако клетките на донора не привличат вниманието на имунната система, тялото на домакина няма какво да отхвърли. Протеиновите тръби също са много по-лесни за производство и съхранение в значителни количества.

„Премахването на клетките е важно, така че съдовете могат да се произвеждат в големи партиди и да се съхраняват по рафтовете в операционни зали за имплантиране в пациентите „,
 каза Хедър Прикард, ръководител на проекта.

 За разлика от други скелета, HAVs не подлежат на същите процедури за запазване или отстраняване на клетки, за които се смята, че пречат на усвояването на клетките на кръвоносните съдове на гостоприемника.

 

За да тестват новосъздадените структури, екипът е присадил HAVs в горната част на ръцете на 60 доброволци в САЩ и Полша, които са страдали от бъбречна недостатъчност.

Ултразвуците, провеждани до една година след имплантацията, показват незначителен спад в кръвния поток, което предполага, че си вършат работата.

Общо 16 пациенти са имали сегменти на HAVs отстранени по различни причини през последните няколко години, давайки на изследователите възможност да разгледат по-отблизо как клетките на гостоприемника са се заселили в присадките.

Произведената от мъртво тяло матрица от протеини е изградила слоеве от подходяща тъкан, подобна на кръвоносните съдове на пациента.
HAVs дори показват ясни признаци за подобряване на тъканта около местата, където иглите с канюла са пробили съда.

Източник: ScienceAlert


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up