Събота, Май 30, 2020

МЕДИЦИНА и ИНОВАЦИИ

Министерството на здравеопазването отложи с още две години въвеждането на адаптиран вариант на Австралийската класификация на медицинските процедури.
През 2011 година, България купува лиценза и правата на ползване на Австралийската кодираща система AR-DRG, ведно с лицензни права за софтуер. За разлика от МКБ, тя се основава на групиране на данни на диагнози и процедури. Целта на покупката е цялостна смяна на системата за кодиране и въвеждане Австралийската кодираща система.

У нас се изговори и изписа много за тестването за коронавирус. Въпреки това систематизирана информация за вида, начина на прилагане и ефективността на провежданото тестване на хората липсва. Под силен публичен натиск, НОЩ започва да съобщава броя на направените RT-PCR тестове, но тази информация е крайно недостатъчна за да се направи оценка на епидемичната ситуация в страната. Ние не знаем например когато ни съобщят, че са направени 1000 теста, дали са направени на 1000 души по един или на 500 по два.

Проблемът с такава бърза и широко разпространена пандемия като новия коронавирус е, че учените и лекарите разбират за вируса и болестта, която причинява, в хода на заболяванеот. Знанията се променят почти ежедневно и често се разпространяват, чрез стотици предварителни научни доклади, а лекарите на място може да нямат време да правят проучвания, тъй като са заети да спасяват живота. Някои експерти се замислят дали учените не вървят твърде бързо в добронамерената надпревара да разберат пандемията, причинявайки повече объркване от всичко друго.

COVID-19 причинява поне 10 пъти повече смъртни случаи от типичния сезонен грип, според авторите на анализ, публикуван в четвъртък от JAMA (Journal of American Medical Association) Internal Medicine.
Използвайки статистически данни от Worldometer.info, за да направят свое проучване, изследователите отбелязват, че болестта, причинена от новия коронавирус, SARS-CoV-2, е причинила 15 455 смъртни случая в Съединените щати през седмицата, завършваща на 21 април и 14 478, една седмица по-рано.

Миналия четвъртък Агенцията по храните и лекарствата (FDA) одобри първия тест в САЩ за антитела за COVID-19.
Много академични лаборатории и медицински компании разработват кръвни тестове, за да помогнат да се идентифицират хора, които са се заразили с SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19.

Водещият изследовател, наблюдаващ клинично изпитване за ваксина за новия коронавирус, заяви, че учените няма да знаят окончателно дали някоя от ваксините работи за предотвратяване на инфекция преди април или май следващата година.

23 държави никога не са препоръчвали използването на БЦЖ ваксината или вече са я спрели от употреба. Според американски учени, тези страни са по-силно засегнати от коронавируса. Нидерландия е една от страните, посочени в проучването на Ню Йорския технологичен институт. От две седмици в страната вече се провеждат реални тестове за връзката между БЦЖ и COVID-19.

Надеждите, че тестовете за коронавирусни антитела могат да помогнат на Обединеното кралство да прекрати блокирането, бяха разколебани, след като Световната здравна организация постави въпроса, дали същите дават гаранция за имунитет.

Китайската застрахователна компания Ping An, чрез своя отдел Smart Healthcare е разработила система за аудио скрининг, която е помогнала да се открият над 1600 случая на COVID-19 в Китай.

Според изявлението на Ping An, системата е стартирана на 18 февруари и е извършила над 580 000 анкети по телефона в 47 000 домакинства в Ухан. Успешно е идентифицирани над 1600 съмнителни случая на заразяване с COVID-19, които са подадени за проследяване.

Log in or Sign up