Понеделник, Юли 22, 2019

profitСправка за приходите и разходите на столичните държавни общински болници показва, че огромната част се намират в цветущо финансово състояние. През 2014, 2015 и 2016 година повечето от тях са завършили годината или с печалба или с минимални загуби. Така например УМБАЛ Александровска е увеличила приходите си от 44 на 57 милиона от 2014 до 2016 година, като разходите ѝ за последната година са с 4 милиона по-малко от приходите. Почти всички университетски болници са завършили трите години с печалба. УМБАЛ Царица Йоанна отчита през 2016 година 41 милиона лева приходи и 36 милиона разходи, УМБАЛ Св. Иван Рилски, чиито тогавашен директор Д-р Дечев, сега е управител на НЗОК е с 47 милиона приходи и 42 милиона лева разходи и т.н. От общинските болници най-силно се представя Първа УМБАЛ с 11,5 милиона лева приходи и почти половин милион печалба.
Единствените две болници със значим отрицателен финансов резултат са УМБАЛ Пирогов и УСБАЛ по онкология, които регистрират през 2016 година по 3 милиона лева загуби. Пирогов е единствената болница, която през 2016 е намалила приходите си спрямо 2015 година.
Общо столичните държавни и общински болници (без ведомствените) за 2016 година показват приходи от 509 милиона лева при разходи от 507 милиона лева.

Приходите от НЗОК са между 70 и 88 % от всички приходи, като най-висок е дялът на приходи от касата в кардиологичните и онкологичните болници, в които пациентите са доплащали най-малко, което може да се обясни с високите цени на съответните клинични пътеки.
Справката е много показателна за това, че местоположението на болницата е по-важно за финансовия ѝ резултат, от това дали е частна, държавна или общинска. На повечето държавни и общински болници в София не им пречи това, че са търговски дружества. Пирогов и УСАБАЛО са на загуба е защото са управлявани лошо, а не защото са търговски дружества.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up