Четвъртък, Октомври 01, 2020

proverkaБелодробната болница в Сливен е паметник на културата, с дългогодишна история и добри специалисти – такава я хората в града на Сините камъни. По информация на здравното министерство през 2010 година тя е закрита и представа да функционира като лечебно заведение, информира информира БТВ.

Въпреки вековната си история, болницата не устоява на всекидневните актове на вандализъм. Според местните трафикът с каруци и велосипеди са редовни и дори документирани с клипове. Хората твърдят, че сградата крие риск от инциденти, тъй като вече е постоянен дом и убежище на бездомници и наркомани. Миналата година дори в нея е бушувал голям пожар.

 

От полицията в Сливен отговарят, че не нямат ангажимент за охраната й, но патрулиращи коли минават около болницата.

Гражданите неведнъж са подавали сигнали за набезите в сградата, но институциите твърдят, че тя е с неизяснен статут.

Пред БТВ Николай Сираков, директорът на Регионален исторически музей - Сливен каза, че сградата е стара, изградена е през 19 век и е била модерно оборудвана за времето си, но вече е закрита и не функционира. Има назначени ликвидатори, но ликвидацията продължава с години,разказа областният управител на Сливен Чавдар Божурски . По неговите думи всички сгради на територията на имота са собственост на търговското дружество, регистрирано като ,,Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести'' Сливен- ЕООД, което прекратява само лечебната си дейност и влиза в процедура по ликвидация. Дружеството не си плаща задълженията към охранителна фирма и така болницата остава неохраняема.

В началото на януари комисия е излязла с заключението, че състоянието на сградите представлява опасност. При разглеждането на проблема и огледите е участвал и ликвидатор на дружеството като се очаква да се предприемат мерки , увериха от областната управа.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up