Вторник, Септември 29, 2020

618x411Дело за уронване престижа на МБАЛ "Медлайн" завежда пловдивският предприемач д-р Невен Енчев срещу предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия заради риск от отлив на пациенти и пропуснати ползи, информират от вестник Стандарт. Жалбата бе внесена, след като медията излъчи на 26 януари 2018 г. репортаж със заглавие "Суперскандал! Извадиха здрав орган на жена в клиника в Пловдив", в който се оповестяват данни за извършена операция на 71-годишната Виолета Николова от Пловдив.

тв"В репортажа бе дадена думата единствено на жената, която отправи обвинения към лекарски екип от МБАЛ "Медлайн" - Пловдив за отстраняване на здрав орган, като целта била "вероятно да се източи Здравната каса". Излъченият материал представя само гледната точка на пациентката, въпреки че медията разполага и с гледната точка на лекаря, извършил операцията", твърдят от "Медлайн".

Репортер на предаването посетил лечебното заведение на 8 ноември 2017 г. и направил интервю с представител на медицинския екип.
"Аудиторията на 26 януари 2018 г., гледала това предаване, не е и не може да бъде същата като аудиторията, гледала отговора на лекаря, излъчен в друго предаване на 30 януари 2018 година. По този начин се уронват престижът, доверието и авторитетът на една от водещите болници в Пловдив, което би довело до отлив на пациенти", заявяват от "Медлайн".
По случая в болницата е извършена проверка, която установила, че няма нарушения при операцията. Пациентката постъпва с кървене от матката през май 2015 г. При проведеното образно гинекологично изследване - хистероскопия, д-р Георги Крумов, началник на Отделението по гинекология, открива полип на вътрешната стена на матката, от който изпраща материал за хистологично изследване. Резултатът е малигнизиращ полип, установен от д-р Даниела Чифчийска, началник на Клинична патология в МБАЛ "Медлайн".
"Златно правило в гинекологията е при такава находка веднага да бъде отстранена цялата матка, тръбите и яйчниците, особено ако пациентката е на 68 г. при завършена репродуктивна и хормонална функция. Освен това пациентката има високо кръвно налягане и е с наднормено тегло. Налице са рискови фактора за развитие на злокачествено онкологично заболяване", посочи д-р Крумов.
Той поясни, че тази интервенция се нарича тотална хистеректомия с аднексите, която в случая е онкопрофилактична и пациентката се е съгласила с нея.
Няколко месеца след операцията Виолета Николова подава жалба в Районна прокуратура - Пловдив. На 22 януари 2016 г. прокуратурата отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност. Николова остава недоволна и обжалва, но постановлението е потвърдено от по-горната инстанция.
"Виолета заяви пред Нова ТВ, че направените допълнителни изследвания на взетия от болницата препарат показват отклонения, защото близките ѝ поискаха материал от операцията, т.е. от хистеректомията. Възможно е да са имали предвид да им бъде предоставен препарат от хистероскопията, когато е диагностициран малигнизиращият полип", обясни д-р Чифчийска защо резултатите на двете външни лаборатории, където пациентката е правила нови изследвания, не показват отклонения.
"Винаги съм проявявал разбиране към пациентите и техните страдания, както и към близките и желанието да им помогнат, но ми е трудно да осъзная как е възможно в национален ефир да се излъчват подвеждащи репортажи", коментира д-р Енчев.
„Защо след отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност "Господари на ефира" решават да въздадат справедливост? И ако наистина искат да го направят, защо не проверяват конкретно фактите, както изискват правилата на журналистическата етика? И най-важното - защо си играят с чувствата на болен човек? Това е жестоко! Недопустимо е след два прокурорски отказа в предаването "Господари на ефира" случаят да се представя като сензация, а коментарът на д-р Крумов да е съпроводен с дюдюкания, пляскания, подсвирквания и въздишки", казва той.
"Смятаме, че излъчения репортаж е уронил престижа на здравното заведение, което помага на пациенти повече от 10 години", заяви д-р Енчев и допълни, че средствата, които бъдат спечелени от делата срещу "Господари на ефира" ще бъдат предоставени за благотворителност.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up