Четвъртък, Юли 09, 2020

ВМАДетайлите за обществените поръчки във Военномедицинска академия, които станаха повод за оставката на бившия здравен министър проф. Николай Петров, до момента не бяха нито публични, нито ясни. Затова веднага след подадената оставка, по Закона за достъп до обществена информация, от Nova TV са изискали копия на документите от всички заседания на комисията, одобрила обществената поръчка. Според тях проф. Николай Петров не участва като член на комисията, а председател на комисията е доцент Мутафчийски – тогавашен заместник на Николай Петров и настоящ директор на ВМА. От справката става ясно, че няма нередности в документите на нито една от фирмите-кандидати. А те са общо 17 - всички имат право да кандидатстват за различни позиции.

Фирмата на мъжа до дъщерята на Николай Петров е кандидатствала за 4 от тях. Още в началото на скандала от болницата уточниха, че точно тази фирма е предложила най-ниската цена. От справката става ясно, че за всички тези позиции други кандидати не е имало. Какво означава това - фирмата е единствена. Което оставя отворен въпросът дали всъщност това е най-ниската цена на медицинските изделия.
Другата атака срещу обществената поръчка дойде от това, че въпросната фирма не е регистрирана по Булстат. Прочитът на документите показва, че са представени номерата на двете фирми, които съставляват сдружението "Ортопедие Инвекс", но то самото няма Булстат. Това не е пречка за подаване на оферта. Но е проблем за сключване на договор с тях, твърдят от Агенцията за обществени поръчки.
От ВМА и сега запазват мълчание.
Преди дни приключи проверката на Военно-апелативната прокуратура, която не установи нередности в обществената поръчка.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up