Понеделник, Октомври 26, 2020
Столичната "Св. Иван Рилски" с нов ангиограф

Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София се сдоби с последно поколение апаратура за ангиография. Апаратът е единствен у нас и ще бъде открит от министър Костадин Ангелов. Инвестицията е в размер на 2 млн и 400 хиляди лева, осигурени от Министерството на здравеопазването.

 

След като точно преди 10 години в болница "Св.Иван Рилски" заработи първия бипланов ангиограф, днес специалистите в болницата ще се поздравяр още един апарат от последно поколение. С него залите за ангиографски изследвания в болницата стават две. Оказва се че на Балканите подобна техника има само в Словения и у нас.

С новия апарат през вена на крака или на ръката ще се третират най-сложните мозъчно-съдови заболявания. Общият капацитет на двете зали е около 600 интервенции на година. Така се дава възможност на пациентите, планирани за лечение в чужбина, да се лекуват в нашата страна, при това безплатно, защото Здравната каса покрива процедурите, обясни ръководителят на екипа доцент Станимир Сираков. Той допълни че за най-сложните случаи ще се канят специалисти от чужбина, които да оперират заедно с българските си колеги.

Подобна съвместна работа е осъществена през миналата година, спасени са петима пациенти.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up