Неделя, Август 09, 2020
Болниците поискаха реална подкрепа от Правителството

В писмо, адресирано до няколко държавни институции, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Българската болнична асоциация поискаха реална подкрепа в борбата им с КОВИД-19. В писмото се казва:
Пандемията от COVID -19 и предприетите по този повод мерки поставиха всички лечебни заведения в неблагоприятна икономическа ситуация.

Болниците са принудени да правят значителни допълнителни финансови разходи за предпазни средства и дезинфектанти, допълнително оборудване и консумативи, които са средно с 15,8% над обичайните преди пандемията. Разходите ни през последните 3,5 месеца се увеличиха, остават и ще останат увеличени и в обозримо бъдеще.
Пандемията COVID -19 даде пореден тласък нагоре на и без това непрекъснато повишаващите се цени на медикаменти, медицински консумативи и изделия. За последните 10 години ръстът в цените е между 40% и 70%.
Ежегодното увеличение на осигурителните прагове, стремежът да запазим лекарите и медицинските сестри чрез финансово стимулиране като предотвратим емиграцията, както и въведените с НРД 2020 нови механизми за формиране на работните заплати на медиците, водят до съществено увеличение и на разходите за възнаграждения, които за последните 10 години са нараснали над два пъти.
В същото време, въпреки че бяхме на първа линия в борбата с коронавируса, болниците не получихме необходимата финансова подкрепа. Изплатените субсидии като компенсация за неблагоприятни условия на работа през последните три месеца се равняват на 17% от дейността ни и покриват не повече от 30% от разходите ни за възнаграждения. За сравнение само ще посочим¸ че всички търговски дружества извън здравната система, които спряха изцяло работа, получиха безвъзмездна помощ от Правителството в размер на 60% от разходите им за възнаграждения.
За първите 6 месеца на 2020г. НЗОК е изплатила на болниците със 135 милиона лева по-малко от планираните в бюджета ѝ. Ние трупаме финансови загуби, а предвидените от Народното събрание пари за дейността ни стоят неразходвани в бюджета на договорния ни партньор.
И в цялата тази неблагоприятна за работа ситуация ние като мениджъри и нашите служители самоотвержено се борихме и продължаваме да работим за опазване здравето и живота на гражданите на Република България!

Във връзка с гореизложеното отправяме към Вас и ръководените от Вас институции следните Искания:
Да се осигури еднократно целево финансово подпомагане на болниците със сума, равна на 1500 лева на всяко разкрито легло;
Да се повишат цените на всички клинични пътеки и процедури с 15%, като съответно се преизчислят и общите болнични бюджети.
НЗОК да поеме заплащането на PCR тест за всеки хоспитализиран.
Да се удължи срокът на действие на механизма, предвиден в чл. 369, ал. 8 от НРД 2020 до края на месец ноември.

Писмото е адресирано до До г-н Бойко Борисов, Кирил Ананиев, Владислав Горанов, Петко Салчев и Иван Маджаров

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Друг специалист · преди 29 дни
    Абсолютно. За да се спазва дистанция, дезинфекция след всеки пациент, глътка въздух между пациентите се преглеждат по- малко хора за повече време на с повече разходи. Вече намалих часовете към касата и увеличих платените за да компенсирам донякъде.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    лекар - специалист · преди 29 дни
    Аз пък като специалист с 30 г стаж искам ,,държавата ,, да оцени труда ми не с 22 лв. на консултативен преглед , а поне с половината на сумата на европейските колеги . Достатъчно е за болниците големия процент , който вземат от бюджета на НЗОК . А моите консумативи , дезинфектанти , престилки кой ще закупи ?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up