Петък, Октомври 30, 2020
Хотелите са ни по-важни от болниците

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че за туризмът мярката за подпомагане 60/40 ще се промени на 80/20. Могат да се възползват и хора, които са наети от 1 юни, няма допълнителни ограничения и за тези, които са свързани със сезонния характер на сектора", добави тя. Допълнително за сектора са отделени 50 млн. лв. по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. „Всеки работодател, който наеме човек, регистриран в Бюро по труда, ще получава 610 лв., т. е. минималната работна заплата”, посочи Ангелкова.

Не мога да преценя да ли е правилно да се подпомага туризма по този начин и дали е правилно да се дава на един сектор, а не на друг. Има ли смисъл да се плаща за да се държи хотела отворен, но празен цялото лято? Мога, обаче ясно да видя, че подпомагането, на което се радва туризмът е много по-щедро от подпомагането на болниците, от които чакаме да ни спасяват от КОВИД-19.

Мярката 60/40 предвижда субсидия в размер на 60% от осигурителния доход за януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя на всеки работник или служител, който се запазва на работа, при условие, че обемът на работа е намалял с повече от 20%. Лечебните заведения, макар да отговарят на условията за подпомагане с мярката 60/40, бяха априори изключени от нея, защото за тях щял да има специален ред за подпомагане. Този специален ред се оказа допълваща субсидия до 85% от приходите през предишните месеци. Оставям настрани фактът, че по този механизъм най-много пари получиха, тези, които са работили най-малко. Да видим общата сума на подпомагането.

Според изплатените от НЗОК средства за март, април и май на болниците, размерът на допълващата субсидия е 17% от средствата изплатени за дейността им. Нека сега отнесем тази стойност само към разходите на болниците за възнаграждения, които са от порядъка на 50% от всички разходи и да приемем, че приходите за тези месеци са били приблизително равни на разходите. Следователно, ако подпомагането е било 17% спрямо всички разходи, то е равно на 34% от разходите за заплати. С други думи, ако болниците можеха да приложат мярката 60/40 те биха получили повече пари (60% от осигурителния доход), отколкото получиха с допълващата субсидия. Още повече биха получили при мярка 80/20.

Ето как изглеждат съотношенията в числа. Общо за трите месеца болниците са получили 492 милиона лева. От тях субсидията е 84 милиона лева. Ако се премахне допълващата субсидия излиза, че болниците са изработили 408 милиона лева, а предполагаемият разход за възнаграждения е 204 милиона лева. При прилагане на мярката 60/40, те биха получили около 120 милиона лева или с 40 милиона лева повече, отколкото са получили, чрез допълващата субсидия. При мярка 80/20 получената сума би нараснала до 160 милиона лева или два пъти повече.

Ех, болници, болници, защо не се родихте хотели? Хем нямаше да се борите КОВИД-19, хем щяхте да получите повече пари от Правителството.
Направих тези прости сметки за болниците. При лечебните заведения за извънболнична помощ изчисленията са малко по-различни, но крайните резултати са аналогични, а изводът е: Хотелите са ни по-важни!
Д-р Стойчо Кацаров

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up