Сряда, Юли 08, 2020
Споделянето на мнение помага. Възползвайте се!

На вас или на ваш близък предстои лечение в болница? В страната има над 300. Коя от тях ще изберете за лечението си? Най-голямата, най-близката или препоръчаната от съседката?
В Интернет вероятно ще намерите различни мнения на различни места. Кое от тях, обаче е достоверно? Кой ви гарантира, че случайно намерените отзиви са достоверни и честни?
Ще питате познат лекар? Това, че ви е близък, не го прави автоматично добър в професията, а и да е такъв, в колко от медицинските специалности ще намерите близки?

Това, че една болница е добра в дадена специалност не я прави автоматично добра във всички. Дори и да сте лежали в миналото в дадена болница и да сте били доволен, няма гаранция, че обслужването и сега е на същото ниво.
Трябва да си признаете, че нямате обективни критерии, по които да направите информиран избор в коя болница да проведете лечението си. Няма и кого да попитате, защото не се е родил оня, който знае всичко за всички.
Единственият възможен начин да се помогнем в такива случаи е като взаимно се информираме. Всеки може да сподели своите впечатления. Ако споделяме на едно и също място сходна информация, ще можем да съпоставим различните мнения за различните болници. Колкото повече хора споделят, толкова по-достоверна ще е информацията.
Американците отдавна са го направили, а те със сигурност са сред най-прагматичните хора на света. В САЩ съществуват десетки, ако не и стотици различни системи за рейтинг и оценка на болниците.
От миналата година и в нашата страна има такава система, на която може да се доверите. Интернет сайтът се нарича се Добра болница (https://goodhospital.bg). Създаден e и се поддържа от Центъра за защита на правата в здравеопазването – организация с 13 годишна история, доказала много пъти своята независимост. Центърът не само създаде място за споделяне, но приложи собствена система за рейтинг на болниците, основан на обективни критерии за спазването на правата на пациентите. По тях извършихме оценка на всички разкрити болници и четири от тях получиха най-високата ни оценка от 5 звезди. Надяваме се с времето всички да покрият критериите. И това не е всичко, даже не е най-важното.
Истинската възможност на така създадена система е, че всеки, който има преки впечатления от болничното обслужване, може да ги сподели и даде своята оценка. Така не само си помагаме един на друг в избора на място за лечение, но помагаме и на здравната система да стане по-добра, защото няма по силен стимул за развитие от оценката на потребителя.

Ако си мислите, че понеже сте млад и здрав, това не ви засяга, позволете да ви кажа, че грешите. Рано или късно ще ви се наложи да постъпите в болница, можете да се обзаложите. Тогава ще имате нужда от тази информация, но няма да я намерите, ако преди това никой не е помогнал да се събере. Кажете на родителите си, на вашите баби и дядовци за тази възможност и им помогнете, ако не могат да се справят сами, защото те вероятно вече имат нужда от такава информация.
Отделете време и разгледайте сайта „Добра болница“. Ако нещо не ви харесва, дайте обратна връзка. Ако имате идеи как да я подобрим, съветите ви са добре дошли.
Това е система създадена за вас и система, чиито резултати, зависят само от вас. Друга такава у нас няма и едва ли скоро ще има. Мислите ли че са мнозина онези, на които им пука, дали сте доволни или не, от медицинското обслужване? Е на нас ни пука.
Споделянето на мнения не изисква някакви специални умения. Споделянето не ви струва нищо. Ще ви отнеме няколко минути, а ползата от това усилие е за всички, не само за вас. Споделянето на информация ни прави свободни и независими от външни влияния в своя избор. Замислете се, дали няма да съжалявате, че не сте го направили, когато ви се наложи изберете къде да се лекувате.
Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up