Четвъртък, Юли 16, 2020
Източникът на заразата с COVID-19 в сливенската болница вероятно е пациент

Източникът на заразата в гастроентерологично отделение на МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен вероятно е силно заразен пациент. Това съобщи на извънреден брифинг днес кметът на община Сливен Стефан Радев, който е председател на  Общинския кризисен щаб.

Има пациенти, които са минали оттам и впоследствие са диагностицирани с COVID-19, което кара специалистите да мислят, че това е
източникът, обясни кметът.
През вчерашния ден са били отчетени най-голям брой заразени с коронавирусна инфекция от началото на кризата, посочи той, общо девет души. От тях осем са медицински лица - седем души от Отделението по гастроентерология на МБАЛ "Хаджи Димитър" (двама лекари, четири медицински сестри и две санитарки), както и лекар от Военна болница, който е имал контакт с лекар от отделението по
гастроентерология. Отделението е затворено за дезинфекция, пациентите ще бъдат поети от другите
болници.
Всички пациенти преминали през отделението са установени и ще бъде решено дали да се тестват или да се направи скрининг. Това ще бъде обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб днес от 11.30 часа. Всички новодиагностицирани са настанени в болница, като състоянието им не е тежко.
В двете инфекциозни отделения в Сливен има общо 24 пациенти с коронавирус, десет от тях са медицински лица. В общината заразените досега са 109, 69 са излекувани, десет са починали.
Кметът съобщи още, че има съмнение за служителка с коронавирус от персонала на детска градина "Детство". Тя е била контактна с диагностицирани лица и й е взета проба. Превантивно от общината са предупредили родителите днес да не водят децата си. Ще бъде извършена дезинфекция на детската градина.

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Бесен Д-р · преди 1 месеца
    В нормалните държави при планово постъпване в болница се прави ПСР тест. Тук в името на социалното подгъзуване се застрашава живота на пациенти и лекари и зорлем се създават огнища.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up