Четвъртък, Юли 16, 2020
Пироговци останаха без заплати. Според Балтов виновна е касата

Медиците в „Пирогов“ не получиха възнагражденията си за месец април. Така тези, които пострадаха най-много от COVID-19, накрая за награда ще получат заплатите си за април през юни. Директорът на болницата се оправда в сициалните мрежи, че вината за забавянето била на касата.

„Заплатите за месец април са 3.6 милиона лева, на 26.05 болницата получи от СРЗОК 2.8 милиона лв, като още същия ден преведе в НАП 1,5 милиона лева за осигуровки ( ако не се внесат се запорират сметките). Очаквахме до вчера до 17.00 часа да постъпят останалите фактурирани до 85% от определените лимити от НЗОК, но те не постъпиха по сметката на Пирогов! Не ми е приятно да бъда оплюван за неща независещи от мен! Ако не бяха внесени осигуровките парите които чакаме сега нямаше да може да бъдат получени поради запор наложен от НАП! Общо взето параграф 22. Но това са фактите! Като цяло заработеното от болницата е 50% от обичайното за месеца!“
Касата може и да е забавила последното плащане, но тя не го е направила само за Пирогов, а за всички болници в страната. В нито една друга болница, обаче не са се оплакали от забавяне на заплатите. Освен това на Пирогов и още няколко болници с Решение на НС на НЗОК(между другото в нарушение на закона) бяха отпуснати не 85%, а 100%. Непозволената държавна помощ бе оправдана с нараснали разходи, сякаш на другите болници са с намалени разходи за защитни облека и дезинфекционни разтвори. Балтов, обаче премълчава този факт и вместо да благодари на членовете на надзора за щедрата субсидия, той ги обвини за забавените заплати.
Разбира се медиците от Пирогов днес или утре ще получат заплатите си, но това не отменя въпроса за начина, по който се управлява болницата. Пациенти с COVID-19 се лекуваха и във военна болница и в окръжна болница и в инфекциозна болница и в други болници, но само в Пирогов имаше взрив на вътреболнично заразяване на персонала. И за това не е виновна нито касата, нито МЗ.

Пирогов имаше и все още има славата на добра болница, която приема всякакви болни и лекува тежки случаи, поради което беше и е все още една от най-търсените от пациентите болници. Това е огромно предимство, защото гарантира високи приходи. През последните години видимо нещата се променят в негативна посока и намаляването на броя пациенти може да не е временно явление. Университетската болница Света Анна в София например още миналата година изпревари Пирогов по броя на преминалите пациенти през спешното приемно отделение. Тя също не отказва прием на болни, съпоставима е по големина с Пирогов, но за разлика от него няма дългове има положителен финансов резултата и заплатите не закъсняват.

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up