Петък, Юни 05, 2020
Почина лекар, лекуван преди това за COVID-19

Д-р Илиева-Пандова е на 61 години и е работила в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Тя е била сред първите заразени спешни медици. Лекувана е в Университетската болница Света Анна, откъдето е изписана след два отрицателни теста с PCR.

В събота състоянието ѝ се е влошило. Била е приета по спешност в Александровска болница. Починала е 45 минути след приема в спешното отделение, още преди медиците я приведат в интензивно отделение.
Непосредствената причина за смъртта, обаче не е изяснена. Според непотвърдена информация причина за смъртта може да е белодробна емболия, която да не е свързана с прекараната инфекция с коронавирус. В такива случаи животоспасяваща е ендоваскуларна терапия и директна фибринолиза. Малко преди смъртта ѝ отново е взета проба за PCR изследване, чиито резултат се очаква по-късно.

"Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда. Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последния момент, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно! Поклон пред паметта й! Светъл път!", пишат колегите и от ЦСМП София.
Преди седмица шефът на ЦСМП София, д-р Гелев съобщи, че 1/3 от медиците в центъра са с положителен тест за антитела, срещу коронавирус.
Екипът на ЦЗПЗ изразява искрени съболезнования към близките на починалата.

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up