Сряда, Декември 02, 2020
Връщат ли болниците тежко болни пациенти?

Изглежда, че някои тежкоболни пациенти не получават необходимата медицинска помощ. Някои получават грешни диагнози в следствие  на телефонна диагностика, за други няма места, защото са определени за болни от COVID-19 

За такъв случай сигнализира журналистката Елена Дюлгерова, тя живее в Костенец със съпруга си, който е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт. Състоянието му се влошава последните дни,

като на третия ден след влошаването жена му вика Спешна помощ, която го отвежда в Окръжна болника "Св. Анна". Съпругата не отива с него в болницата заради ограниченията за връщането й. След цял ден обследване, от приемното отделение на Окръжна болница й се обаждат, за да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое отделение не могат да го приемат, тъй като "състоянието му не е извън нормите". "Човек, който не може да се движи, с видими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде приет в българска болница, защото НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ. Моля ви, реагирайте, моля ви, моля!", апелира жената - написа вестник Сега. Пиарът на болницата Антон Луков е отговорил на колега от "Икономист", че на мъжа са направени изследвания за 2000 лева. Сумата е специално подчертана. Прегледан е от шестима лекари, които не намират състоянието му за спешно. Пиарът подчертава също така, че пациентът дори е нахранен в Спешното отделение. Това уточнение от пиара е особено смущаващо и като етика, и като фактология. В Спешните отделения външни лица не се допускат, още повече по време на епидемия. Към този момент от болницата не дават сведения на Елена за състоянието на мъжа й. - пише още изданието. 

Малко по-късно Елена Дюлгерова написа в личния си профил: 

Скъпи колеги, мили хора! Безкрайна е благодарността ми към всички журналисти, които показаха, че такава професия има. След огромния шум, който се вдигна тук, във Фейсбик, публикации в няколко сайта и интервюта, които дадох за Дарик и БНТ, след работата, която свърши Георги Тошев от бТВ, и след като моите големи приятели от Факултета по журналистика - действащи в момента или не (но бивши журналисти наистина няма, ако не си мисирка) дадоха публичност на безумието, случило се с мъжа ми, той беше приет в Окръжна болница и е започнало лечението му.
Изводът обаче е печален - ако не бях в тази професия и ако толкова публични хора, не бяха взели присърце зова ми за помощ, още един човек щеше да мине в списъка на умрелите не от корона вирус. Затова призовавам, да не спираме дотук. Това не е единичен случай, това е явление. И трябва да му се сложи край.

По-рано днес стана ясно, че 52-годишна жена от Враца, която е била лекувана в продължение на дни от джипито си по телефона, е починала късно снощи в МБАЛ "Христо Ботев", съобщи вчера zovnews.com. Пациентката е била приета по спешност в болницата с перитонит след домашно лечение по погрешна диагноза. Жената е имала оплаквания - болки в корема и температура, но когато позвънила на личния си лекар, той се усъмнил, че има коронавирус. Затова я е лекувал в домашни условия по телефона в продължение на няколко дни. В този период състоянието на жената се влошава и тя е приета в частна болница във Враца със съмнение за бъбречна криза. Там пациентката припада и реаниматор установява липсваща перисталтика и други симптоми, характерни за перитонит. Жената е интубирана и транспортирана до спешниия център на МБАЛ "Христо Ботев"- Враца, където има хирургичен кабинет и където след ренген лекарите установяват перфорация на тънките черва на четири места. Жената е била оперирана по спешност, но състоянието й било много тежко и късно снощи тя е починала.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up