Неделя, Юни 07, 2020
Мартеници в помощ на психичното здраве

 Инициативата “Мартеница за здраве“ е на Клиниката по психиатрия към “Александровска болница“. Инициативата се провежда съвместно с организацията на евреите в България “Шалом“.
“Ние имаме традиция и винаги преди 1-ви март подготвяме мартеници с участието на пациенти, които са на лечение. Разбира се, с помощта на нашия персонал. И взаимно тези мартеници ние си ги подаряваме“, разказа пред БНР проф. Вихра Миланова и допълни:
“Тази година съвместно с организацията “Шалом“ решихме да дадем по-голяма гласност, те ни подкрепиха и мисля че самото мото показва, че мартениците са за здраве изобщо, включително и за психично здраве. И тези средства, които се надяваме да съберем,

ще бъдат вложени в създаването на една специална зала, която ще служи за обучение на хора с психични заболявания. Как тези хора да разпознават болестта си, как да поддържат терапията, как да установяват първите симптоми и не на последно място - даже как да поддържат и телесното си здраве“.
“На пациентите им е приятно, това е в една подходяща, уютна среда, в която не само се изработват мартениците, те общуват по между си. Пък и създават нещо, което е красиво“.
“Реална статистика на хората с психични заболявания няма. Но, ако се възползваме от това, което е известно от многобройни епидемиологични изследвания по света, можем да кажем, че около 20% от населението има психиатрични заболявания. Като тежките психични заболявания са относително по-малък процент. А тези, които са честите, всъщност са тревожните разстройства най-вече и някои видове депресия. Може би по-малко от 30% от болните с психични разстройства, и то става дума за такива, които са по-чести, търсят специализирана помощ. Останалите или не търсят, или пък търсят при други специалисти. Често се обръщат към гастроентеролог, кардиолог, ако искате - даже невролози и много по-малко към психиатри“, каза още проф. Миланова.
Какво включва специализираната помощ
“Хората с подобни тежки разстройства имат нужда от комплексна грижа, не само медикаментозно, но и чисто медицинска. Те имат нужда и от психологична помощ, и от социална. За съжаление обаче не се получава, особено при хората с тежка психична болест, които получават медицинската помощ. След като се лекуват в болница и излязат, голяма част от тези хора имат нужда предимно от социална или психологична помощ, но те не я получават“, посочи още тя.
Председателят на организация “Шалом“ д-р Александър Оскар разказа пред БНР как идва идеята да се включи в инициативата:
“За съжаление хората с психични проблеми са отритнати от обществото, което още повече задълбочава техния проблем. Нашата организация винаги се е борила с дискриминацията на хората, независимо по какъв белег. Както с антисемитизма, с езика на омразата, така и с дискриминирането на хората с психически и физически увреждания“, посочи той.
“Ние като еврейска общност считаме, че е наш дълг да сме отговорни и да се борим както с антисемитизма, така и да помагаме на хората, които са дискриминирани под една или друга форма в обществото“, каза още д-р Оскар.
Според него “тази стигматизация в обществото е натрупана през годините и много по-лесно е като защитна реакция да се преструваме, че тези хора не съществуват. А този проблем е много сериозен“.
Интервюто с проф. Миланова и д-р Оскар можете да чуете тук

Източник: БНР

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up