Понеделник, Октомври 26, 2020
 Нов метод за лечение на Базедова болест

Иновативен метод за облекчаване симптомите на Базедова болест прилагат в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Въведен е от края на миналата година и до сега са оперирани над 15 човека.
Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, която възниква вследствие на ненормално усилената ѝ дейност.

От него страдат предимно жените. Обикновено болестта се проявява в активна възраст при 30-50 годишните, но се среща и при пациенти над 50 години. Съществува фамилно предразположение. Като наличие на член на семейството със същото или друго автоимунно заболяване увеличава риска от отключване на болестта, казват специалистите.

Другият основен фактор за появата й е силният стрес. В някои случаи, когато са много завишени тиреоидните хормони, се наблюдава прекомерна изпъкналост на очите. Така е възможна появата на напрежение, болка и дори намаляване на зрението или пък двойно виждане. Най-неприятна е невъзможността на пациентите с тази диагноза да затворят клепачите си по време на сън. Новият метод помага, точно за разрешаването и на този проблем.

Интервенцията, която се прилага е срединна орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски - минимално инвазивно, като достъпът е през носната кухина. Операцията трае около 45-50 минути, само няколко часа след нея болният е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан. „Извършването на операцията
през носната кухина е много по-елегантно и нетравматично за пациента. Старите техники за декомпресия включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по „рамката на очилата", но това си е една козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите", обяснява д-р Асен Хаджиянев, началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия.

Заедно със своя колега, неврохирурга д-р Деян Попов те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод, който не е нов за света, но досега беше неприложим у нас. „Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта", казва д-р Хаджиянев. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот, като досега не са регистрирани усложнения, съобщават от лечебното заведение.

 

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up