Петък, Юли 10, 2020
Нови възможности за взимане на стволови клетки при раждане

Британска тъканна банка пусна две нови услуги за извличане на стволови клетки при раждането на дете. Това обяви Уейн Чанън, генерален директор на компанията. Едната услуга е за взимане на проби от плацентата, а другата от амниона. Тъканната банка има офиси в Пловдив и Варна.


Новите услуги са одобрени от Агенцията за човешки тъкани във Великобритания и от началото на януари са пуснати на пазара. Предстои обаче те да бъдат одобрени и лицензирани и в България. Това съобщи Даниела Мирчева, която е управител на тъканна банка у нас, официален представител на британската компания.

Стволовите клетки от двете нови
технологии могат да бъдат използвани в много терапии, свързани с регенеративно лечение. Амнионната мембрана е много богата на стволови клетки. Те могат да помагат при кожни изгаряния, диабет, сърдечно-съдоби заболявания и за лечението на очите. С клетките от амниона могат да се създават органи за трансплантации чрез 3D принтирането. При плацентата се взимат проби и от хорионните въси. Клетките от тях могат да се използват при лечението на кръвоносни съдове, болестта на Крон, артрити и намаляването на инсулина при диабетиците.
Източник: clinica.bg

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up