Събота, Юли 04, 2020
Трансплантацията на матка, възможна и у нас

Трансплантация на матка ще бъде възможно и у нас. До сега присаждане на органи от жив донор бяха разрешени само за чифтни и самовъзстановяващи се органи. С нововъведението ще се даде възможност на жени, които са родени без матка или поради заболяване са я изгубили, да износят и родят дете. За целта е необходимо те да разполагат с предварително замразени ембриони,

които да се транспортират в матката след присаждането и, тъй тя като се трансплантира без маточните тръби. Поради тази причина все още не е възможно зачеване по естествен път. Изискванията към донора са, да е родил поне едно живо дете и да е във предменопаузална възраст.
Тези промени са заложени в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.
В световен мащаб подобни трансплантации се осъществяват успешно едва от 2014г и вече има над 10 родени бебета. През 2019г. се роди първото бебе износено в присадена матка от трупен донор.
Една от основните причини трансплантацията на матка да се появи с такова закъснение като медицинска възможност, е че погледнато от строго научна гледна точка, това не е жизнено необходима операция. Пред жените с репродуктивни проблеми стоят и други възможности като осиновяване и сурогатно майчинство. Освен това на реципиента се налага да премине през три сложни хирургични интервенции- една за присаждане на органа, една за израждане на детето чрез цезарово сечение и една за отстраняване на органа след това, за да се избегне доживотното приемане на имуноподтискащи медикаменти.
Според статистиката една на пет хиляди жени се ражда без матка, но съществува и друга социална група, около която се обединяват много от морално-етичните аргументи против този вид трансплантация – тази на транссексуалните хора, претърпели вече операция за смяна на пола.

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up