Вторник, Септември 29, 2020
Не е истина, че болниците искат нерегламентирано доплащане

Председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане д-р Мими Виткова обвини преди дни лечебните заведения, че изискват доплащане от здравноосигурени пациенти за различни дейности. По този повод две болнични сдружения излязоха с изявление, като писмото им вече е изпратено към отговорните здравни институции.

Публикуваме текста без редакторска намеса
От името на Болничните сдружения изразяваме своето категорично несъгласие със заявената позиция на д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане и Изп. директор на Здравноосигурителен фонд „Доверие".

Не отговаря на истината, че Лечебните заведения нерегламентирано изискват доплащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. Наличието на доброволно здравно осигуряване – само по себе си – без да се вземе предвид неговия размер и покритие, не би могло да се сложи под един общ знаменател!

Така представена информацията считаме, че внушава съществуване на нелоялни практики в лечебните заведения и накърнява сериозно крехкото доверие на пациентите в болничната система.
Представителите на болнични организации, които представляваме по-голямата част от лечебните заведения в България, независимо от формата на собственост, заявяваме за пореден път, че така обсъжданите „доплащания" са необходими за нормалното функциониране на системата, поради липса на достатъчно обществени средства за предоставяне на здравни услуги. Липсата на подробно разписан регламент на доплащанията само внушава на пациентите недоверие в системата, което не е от полза за никого.

В конкретния случай, необходимостта от допълнително плащане от пациенти, които имат допълнителен здравен пакет, възниква поради същите причини. Предоставянето на определени здравни услуги от страна на изпълнителите на медицинска помощ, в голяма част от случаите изисква по-голям ресурс, отколкото здравноосигурителен фонд покрива, което от своя страна генерира въпросното финансово задължение.

По наша инициатива събираме всички отговорни институции, както и застрахователните обединения, за да обсъдим открито възможностите които разкрива допълнителното здравно осигуряване. Настояваме за открит диалог, а не за хвърляне на клевети в публичното пространство.
И не на последно място, когато говорим за здравеопазване, бизнес целите са само съпътстващи, а не определящи, така че ние Болничните асоциации призоваваме Министерство на здравеопазването да анализира внимателно всички гледни точки.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 9 месеца
  Защо другарката Мими Виткова, толкова разпалено громи доплащането в болниците.
  Отговорът е толкова прост, почти колкото нея.
  Та другарката Мими, която е сключила застраховка, трябва да плати тези пари на застрахования, а ако другарката Мими докаже, че това е незаконно - няма да плати.
  Ето защо другарката Мими громи болниците с ленински плам, че те са гадни частници, за да не плаща предвиденото по договора между нея и застрахования.
  Колко болници и бяха проверени и глобени, по писма на другарката Мими до НЗОК,когато шеф на НЗОК беше неин бивш служител?
  Няма бивш комунист!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up