Вторник, Септември 29, 2020
Мими Виткова се оплака от болниците

Директорът на фонда за здравно застраховане Доверие, Д-р Мими Виткова се оплака, че болниците искали нерегламенирано пари от пациенти, които после нейният фонд е трябвало да плаща. За всеки такъв случай тя е искала МЗ, НЗОК и ИАМН да правят проверки, но и те не винаги си вършели работата да налагат наказания на виновните.
По думите на д-р Виткова така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите.
Д-р Виткова е разговаряла с министър Кирил Ананиев, който се е ангажирал да разпорежда проверка на всеки подаден сигнал. 

Той заявил днес:
„Ще засиля контрола. Ние сме подготвили вече в проекта на закон за лечебните заведения, мерки, с които да регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани от пациентите, от гражданите, като това ще намери отражение в наредбата за достъпа. Работим много плътно с прокуратурата по отношение на всички недопустими практики“.
Оплакванията идващи от шеф на частен фонд за доброволни здравно застраховане е малко странно, тъй като никой не задължава фонда да плаща за нещо, което не е включено в застрахователния пакет. При това фондът не плаща на болниците, а на застрахованите при него лица. Искането на различни видове доплащания не е пречка, а стимул да се разработят нови пакети. За съжаление нито фонд Доверие, чиито управител е д-р Виткова, нито останалите застрахователни дружества, опериращи на този пазар, са разработили кой знае колко различни пакети за доброволно здравно застраховане. Всички те предлагат единствено пакети за фирмено застраховане с почти идентично съдържание, но никой не предлага пакети за индивидуално здравно застраховане.
Разбираемо е, че д-р Виткова и нейният фонд искат да плащат колкото се може по-малко на застрахованите, защото така по-голяма част от събраните пари на осигурените ще останат за тях.
Не е разбираемо защо министърът на здравеопазването се ангажира да бъде страна в един търговски спор. Ако иска да помогне на потребителите на здравни услуги, каквато би трябвало да е неговата роля, Министър Ананиев трябва да се ангажира с две неща:
1. Да намали доплащането, като увеличи публичните разходи за здравеопазване.
2. Да промени цените на медицинските дейости, заплащани от НЗОК така, че доплащането да е равномерно за всички осигурени лица.
Ако застрахователи и болници спорят, за това има съд.


 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 9 месеца
  От комунист, капиталист не става!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Проф.В.Борисов · преди 9 месеца
  Мнението на д-р Виткова е откровено и компетентно. Тя познава добре светлите и тъмни страни на системата, има аналитична мисъл. Уважавам д-р Виткова, но имам един въпрос към нея: А къде бяхте д-р Виткова като министър, за да реализирате тези свои идеи и да въведете ред в системата. Вие сте градивна личност, имахте сили да въведете ред, но вероятно нямахте воля да използвате своите сили - интелектуални и морални.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  лекар · преди 9 месеца
  Комунизма не ще да си отиде и това е!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up