Петък, Юни 05, 2020

Два центъра за грижа за хора с умствена изостаналост заменят услугата, предоставяна в Дома в село Лозево, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Проектът „Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост“ беше представен на пресконференция с участието на д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по социална политика и здравеопазване на Община Шумен и Радостина Хаджииванова, ръководител на проекта. Той е на стойност около 1 100 000 лв., като финансирането е със средства от ЕС по ОП „Региони в растеж“ и от държавния бюджет. Договорът е подписан на 7 януари тази година, а двата центъра трябва да бъдат готови до януари 2021 година.

Радостина Хаджииванова обясни, че идеята и основната цел на проекта е да се подобри качеството на живот на хората с умствени увреждания, които са в Дома в Лозево и извеждането им в среда, близка до семейната. На мястото на сегашния дом ще бъдат изградени два центъра, всеки с капацитет по 15 души. „Стартирали са всички процедури по обществени поръчки, предстои избор на изпълнител. Надяваме се да няма обжалване, за да можем да спазим срока по програмата и това да бъде един от успешните проекти на Община Шумен“, каза Радостина Хаджииванова.

Според д-р Светлана Маркова проектът е едновременно навременен и закъснял. „Домът в село Лозево е за хора с умствени и психични увреждания, като капацитетът му е 90 души. Тези хора обитават сгради, строени 1938 година. Грижата за тях е съпътствана с много трудности. С изграждането на Центровете те ще имат друг комфорт и грижа на съвсем друго ниво. Проект е във връзка с политиката за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“, каза д-р Маркова. Тя уточни, че освен двата центъра в Шумен, на територията на област Шумен ще има още два подобни - в село Имренчево, община Велики Преслав и в община Нови пазар. „Тези четири Центъра ще бъдат за грижа само за хора с умствена изостаналост, лицата с психични проблеми ще бъдат пренасочвани към други центрове в страната“, обясни д-р Маркова.
Домуващите от сегашния Дом в село Лозево ще бъдат извеждани поетапно.

Източник: Агенция "Фокус"

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up