Събота, Август 08, 2020

Инициативата Angels на Европейската организация по инсулт ESO - EAST  отличава клиники, които полагат непрекъснати и неизменно високи критерии в грижите за пациентите с мозъчен инсулт. "Изключително горди сме, че нашата болница и екипи постигнаха Златен статут в наградите Angels на Европейската организация по инсулт за 2019 година", сподели доц. д-р Велина Гергелчева, началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ "Софиямед". "Това е признание за нашите непрестанни грижи към пациентите, но това е и задължение да поддържаме високи нива на квалификация на екипа и да сме в крак с последните тенденции в превенцията и лечението на инсултите", добави още доц. Гергелчева. УМБАЛ "Софиямед" е една от трите болници в София с признание в тази област.

Инициативата Angels е проект със световен мащаб, който има за цел подобряване на лечението при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Той е иницииран от ESO-EAST през 2015 г. и три години и половина по-късно вече включва повече от 3100 регистрирани болници и данни, събрани за повече от 1 300 000 пациенти.
Част от усилията на проекта включват създаване на регистър (RES-Q) чрез събиране и управление на данни за пациенти с исхемичен инсулт от болници по целия свят. Тази информация се използва за подобряване на лечението на пациенти с инсулт, на всеки етап, чрез разработване на точни препоръки, провеждане на курсове за обучение на здравните служители и симулации в реално време.
"Университетската болница "Софиямед" участва в инициативата от 2018 г. "Успяхме да подобрим сътрудничеството между звената, участващи в лечението на пациенти с исхемичен инсулт - невролози, спешни медици, образни специалисти, реаниматори, кардиолози, неврохирурзи, клинична лаборатория, медицински сестри и др. В резултат на това времето ни от вратата на Спешно отделение до лечение с венозна тромболиза спадна на 36 минути", споделя доц. Гергелчева.
Интравенозната тромболиза и все повече навлизащата в практиката механична тромбектомия, проведени възможно най-скоро след настъпването на инсулта, значително увеличават шансовете за излекуване или намалена инвалидизация на пациентите. Инициативата Angels и RES-Q регистърът биха могли да се ползват от болниците в България на национално ниво с оглед уеднаквяване на стандартите за диагностика и лечение и ефективно взаимодействие на болнично и междуболнично ниво за провеждане на съвременно спешно лечение. Също така регистърът би могло да послужи като модел за създаване на карта на болниците, предлагащисъвременно лечение в полза на пациента независимо от местоположението му в страната.

Одобрявате ли смяната на здравния министър?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up