Понеделник, Август 19, 2019

Днес - 9 август 2019 г., трябваше да се проведе извънредно заседание на Общински съвет Белоградчик с единствена точка в дневния ред - обявяване на конкурс за избор на управител на МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД, но това така и не се случи.

Необходимостта от спешната мярка бе обусловена, след като стана ясно, че в продължение на повече от 5 години единственото лечебно заведение за болнична помощ, обслужващо населението на четири общини, се управлява в разрез със закона, като конкурс за избор на управител не е провеждан от 2007 г. до момента.

Според Закона за лечебните заведения и издадената от Министерството на здравеопазването Наредба №9 от 26.06.2000 г. за условията и реда на провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения, управителите на лечебните заведение се избират с конкурс. В хипотезата на предсрочно прекратяване на договора на управителя, нов се избира с решение на Общинския съвет, „за срок до провеждане на конкурс, но не повече от 90 дни“.

В противоречие с нормите на българското законодателство, МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД се управлява от неизбрани по надлежния ред и за законоустановените срокове управители от 2014 г. до сега. Последният конкурс за заемане на длъжността е проведен през 2007 г.

Общинските съветници, по чиято инициатива бе свикано извънредното заседание на органа за местно самоуправление, излязоха с нарочна декларация по случая, в която заявяват категоричните си намерения за последващи действия за възстановяване на законността и търсене на отговорност от виновните за това лица.

Публикуваме декларацията на Общинските съветници без редакторска намеса:

„Ние, вносителите на предложението за обявяване на конкурс за избор на управител на МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД, изразяваме омерзението си от некомпетентността на лицата, отговорни за състоянието на болницата ни, като след днешния умишлен провал на сесията на Общинския съвет, към списъка с лицата, допринесли за тази катастрофа, се причислиха и колегите-съветници, които умишлено саботираха провеждането на заседанието и възстановяването на законността. Скрити зад колективната безотговорност и лоялни единствено на тесни партийните интереси, те съучастваха в престъпното посегателство върху конституционното и неотменимо право на гражданите на здраве.

От днес не можем да говорим само за безхаберие и липса на управленски капацитет, тъй като бе доказано, че се действа с умисъл и безотговорност, чийто единствен резултат ще доведе до затварянето на лечебното заведение и до окончателната демографска катастрофа в района.

След неуспелия опит за взимане на законосъобразно управленско решение, сме твърдо решени да сезираме всички компетентни контролни и правоохранителни органи, тъй като от оцеляването и оздравяването на болницата зависи оцеляването на Общината.

С настоящата декларация заявяваме непоколебимостта си да положим всички възможни действия за търсене на отговорност на виновните лица.“

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up