Понеделник, Ноември 30, 2020

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Това съобщи самата Илиева в профила си във Facebook. Тя е категорична, че е отстранена, за да се отърват от нея, защото е неудобна.

От клиниката обаче твърдят, че уволнението е мотивирано от "конкретни действия и бездействия (на Илиева - бел. ред.) при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания". От синдикатите в здравеопазването към КНСБ междувременно дадоха съгласието си за дисциплинарното отстраняване на медицинската сестра.

Както писахме по-рано от Право&Здраве в подкрепа на Мая Илиева пост в социална мрежа публикува и омбудсманът Мая Манолова. Според нея това е знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си.

Публикуваме позицията на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” и КНСБ без редакторска намеса:

„Във връзка с въпросите от страна на медии по повод дисциплинарното наказание на Мая Илиева ръководството на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ заявява следното:

- Абсолютен приоритет на групата лечебни заведения „Аджибадем Сити Клиник“ е високото качество на медицинската дейност, сигурността на пациентите, спазването на вътрешното и съотносимото европейско законодателство;

- Всички управленски и административни решения са подчинени основно на посочения приоритет, а действията на ръководството са съобразени с действащото законодателство;

- Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания;

- Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни;

- Смятаме, че опитите наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната ѝ дейност са несъстоятелни”.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гневен · преди 1 години
  О, сигурни сме, че ще намерите "писмени и други данни и свидетелски показания". Конкретни действия и бездействия - но разбира се, веднага ни стана ясно какъв лош човек е Мая Илиева. Безсрамници!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 години
  Истината. Защо уволниха Мая Илиева?
  По повод протести и искания за заплати и условия на труд в цялата страна. По повод заканата на д-р Кокалов, необмисления подпис върху ОТДК, подценяването на знанията и търпението на обществото. По повод спасителна мярка от страна на КНСБ .
  Очаквайте истината!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up