Сряда, Септември 18, 2019

Лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е дисциплинарно уволнена от болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” в София. Това съобщи самата Илиева в профила си във Facebook. Тя е категорична, че е отстранена, за да се отърват от нея, защото е неудобна.

От клиниката обаче твърдят, че уволнението е мотивирано от "конкретни действия и бездействия (на Илиева - бел. ред.) при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания". От синдикатите в здравеопазването към КНСБ междувременно дадоха съгласието си за дисциплинарното отстраняване на медицинската сестра.

Както писахме по-рано от Право&Здраве в подкрепа на Мая Илиева пост в социална мрежа публикува и омбудсманът Мая Манолова. Според нея това е знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си.

Публикуваме позицията на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” и КНСБ без редакторска намеса:

„Във връзка с въпросите от страна на медии по повод дисциплинарното наказание на Мая Илиева ръководството на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ заявява следното:

- Абсолютен приоритет на групата лечебни заведения „Аджибадем Сити Клиник“ е високото качество на медицинската дейност, сигурността на пациентите, спазването на вътрешното и съотносимото европейско законодателство;

- Всички управленски и административни решения са подчинени основно на посочения приоритет, а действията на ръководството са съобразени с действащото законодателство;

- Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания;

- Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни;

- Смятаме, че опитите наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната ѝ дейност са несъстоятелни”.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гневен · преди 1 месеца
  О, сигурни сме, че ще намерите "писмени и други данни и свидетелски показания". Конкретни действия и бездействия - но разбира се, веднага ни стана ясно какъв лош човек е Мая Илиева. Безсрамници!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 1 месеца
  Истината. Защо уволниха Мая Илиева?
  По повод протести и искания за заплати и условия на труд в цялата страна. По повод заканата на д-р Кокалов, необмисления подпис върху ОТДК, подценяването на знанията и търпението на обществото. По повод спасителна мярка от страна на КНСБ .
  Очаквайте истината!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up